Читај ми!

Немачка, Хладни рат је завршен

Бундесбанка планира да део златних полуга из трезора Америчких федералних резерви врати у земљу. На врхунцу Хладног рата, у страху од напада Совјетског Савеза, Немачка је део злата, предала на чување водећим западним земљама.

Немачка је друга земља у свету по величини државних златних резерви, а њена централна банка је под све већим притиском да у земљу врати злато, из америчких, британских и француских трезора.

Финансијска криза у свету повећава вредност злата и тањи поверење према онима којима је препуштено чување туђег богатства.

Бундесбанка ће део златних полуга из трезора Америчких федералних резерви вратити у земљу, али одбија предлог да преузме укупне златне резерве. Више од половине од око 3.400 тона немачког злата налази се у трезору Америчке централне банке.

Карстен Шнајдер из Социјалдемократске партије Немачке сматра да је то "бесмислено".

"Америчке федералне резерве предузеле су све да осигурају наше злато и нема потребе селити га у Немачку. Нико га неће продати".

Немачка централна банка треба физички да провери стање и бројност свих својих златних полуга, у трезорима у Америци, Великој Британији, Француској, саопштила је савезна инспекција, додајући да таквих провера до сада није било.

На врхунцу Хладног рата, у страху од напада Совјетског Савеза, Немачка је део злата предала на чување водећим западним земљама. Али све је више оних који верују само својим очима и желе да Немачка и физички располаже својим златом.

Посланик демохришћана Филип Мисфелдер каже да "Немци имају право да знају шта поседују".

Вредност укупних немачких резерви злата данас премашује 144 милијарде евра. Безбедносни разлози нису једини због који се немачко злато нашло у трезорима западних земаља.

И друге државе су део својих златних резерви чувале у трезорима у Лондону и Њујорку, јер се на њиховим берзама одвија највећи део светске трговине златом. Осим Немачке, повраћај злата тражиле су и Саудијска Арабија и Кина, у којој расте тражња за жутим металом.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи