Читај ми!

Иранска нуклеарна постројења опет под лупом

Тим Међународне агенције за атомску енергију спреман да оде у иранско нуклеарно постројење Парчин. Сумња се да се тамо обављају нуклеарни експерименти за производњу атомске бомбе.

Директор Међународне агенције за нуклеарну енергију Херман Накертс изјавио је да је његов тим спреман да оде у Парчин, место у Ирану где се налази постројење за које се сумња да се користи за нуклеарне експерименте. Израел и САД сумњају да се у Парчину изводе експерименти за израду материјала за атомску бомбу.

Накертс је у Бечу, уочи одласка у Техеран, кратко рекао новинарима да ће од иранских заговорника тражити приступ информацијама и локацијама за које постоји сумња да служе развоју нуклеарног оружја, пренео је АП.

Ирански званичници упорно понављају да не раде на развоју нуклеарног оружја, док их Запад оптужује за то. У Техерану инсистирају на томе да свака контрола ИАЕА мора бити припремљена и договорена. С друге стране, у ИАЕА тврде да је реч о тактици одуговлачења.

Накертс каже да се већ годину дана разговара о томе.

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад раније је изјавио да је његова земља још 2007. јасно саопштила да ће постати нуклеарна земља, али као корисник атомске енергије. Он је поручио да су сви напори да се Иран у томе спречи ирелевантни.

Нуклеарни експерименти у Ирану изазивају велике тензије на Блиском истоку, пре свега између Ирана и Израела. Званичници у Техерану често прете да ће "уништити" Израел, а већ поседују ракете великог домета који могу да погоде Израел.

У светлу тих претњи, цео свет са зебњом прати експерименте у иранским нуклеарним постројењима где научници последњих година добијају све чистији уранијум.

За производњу атомске бомбе потребан је уранијум са преко 90 одсто чистоће, а ирански научници су прошли мирнодопску, међународно признату границу за обогаћивање уранијума, која износи око 20 одсто чистоће.

Иран, теоретски, са толико обогаћеним уранијумом може да произведе атомску бомбу, али, према мишљењу стручњака, нема развијену технологију. Званични став Техерана јесте да они обогаћивањем уранијума желе боље нуклеарне електране и ефикасније лечење болести, пре свега рака.

Иако у процентима изгледа далеко, амерички и израелски стручњаци сматрају да ће Иран врло брзо, у наредних неколико година, моћи да дође до обогаћеног уранијума за производњу атомске бомбе.

Техеран је оптужио САД да су напали њихове рачунаре вирусима који су успорили центрифуге за обогаћивање уранијума у иранским нуклеарним постројењима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи