Генерал Јарузелски у болници

Бивши председник, последњи комуниста на челу Пољске генерал Војћех Јарузелски превезен је због излива крви у тешком стању у болницу. Генералу и члановима војне владе суди се за злочин увођења ванредног стања које је трајало 586 дана.

Последњи комуниста на челу Пољске, бивши председник генерал Војћех Јарузелски превезен је због излива крви у тешком стању у болницу, саопштила је његова супруга Барбара.

Генерал је смештен у болницу уочи годишњице ванредног стања које је увео на челу војне владе националног спаса у ноћи између 12. и 13. децембра 1981. године.

Генерал се и на суђењу које је прекинуто због тешког здравственог стања правдао страхом да тада пољски комунисти тада нису предузели нешто против независних синдиката "Солидарност" основаних годину и по дана пре тога и радничког бунта, да би Совјетски Савез интервенисао као приликом окупације Чехословачке 1968. године.

И вечерас се и противници и присталице генерала Јарузелског спремају да пред поноћ, када су пре 31. годину почела хапшења дисидената и активиста "Солидарности", дођу на демонстрације пред генералову кућу.

"Бићу код куће. Не желим да дајем повода да кажу да кукавички бежим", рекао је Јарузелски.

Хитна помоћ одвезла је данас 89-годишњег генерала коме је прошле године откривен рак ипак у болницу.

"У тешком је стању. Плашим се да неће преживети", рекла је вечерас његова супруга.

Генералу и члановима војне владе суди се за злочин увођења ванредног стања које је трајало 586 дана. У првим данима ванредног стања интернирано је преко 5.000 активиста опозиције у 49 центара широм Пољске.

У тој великој војно-полицијској операцији власти су ангажовале 80.000 војника, 30.000 полицајаца, на улице градова изашло је 1.750 тенкова, 1.900 борних возила и 9.000 аутомобила.

Конзервативна пољска опозиција на челу са бившим премијером Јарославом Качињским сутра намерава да обележи увођење ванредног стања походом Варшавом против генерала али и садашњих власти.

Скоро половина нација верује, међутим, да генерал није имао куда и да би без ванредног стања совјетски тенкови ушли у Пољску, што не би прошло без трагичног крвопролића. Трећина Пољака мисли другачије.

"Јарузелски кога је напала сама историја, јер он је угасио светло комунистичке Пољске, сада лежи. А Пољаци не желе да га Институт памћења народа а помало и премијер Туск шутирају. Не шутира се човек који је пао", рекао је о односу Пољака према Јарузелском сенатор владајућих либерала Јан Рулевски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи