Читај ми!

Хемијско оружје, "црвена линија" за Сирију

Међународна заједница ће одмах реаговати ако Сирија употреби хемијско оружје, каже генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен. Због евентуалне употребе хемијског оружја НАТО ће на турско-сиријску границу разместити пројектиле "патриот".

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен упозорио је да би у случају да сиријске власти употребе хемијско оружје то изазвало моменталан одговор међународне заједнице.

"Могућа употреба хемијског оружја потпуно је неприхватљива за целу међународну заједницу. Уколико било ко посегне за тим ужасним оружјем, тада бих очекивао хитну реакцију", рекао је Расмусен.

Говорећи на отварању састанка НАТО у Бриселу, Расмусен је рекао да су залихе хемијског оружја Дамаска "ствар за велику забринутост".

Према његовим речима, то се мора узети у обзир приликом процене претње по чланицу НАТО - Турску која тражи инсталирање америчких "патриот" ракете дуж границе са Сиријом.

"Ово је такође разлог зашто је питање хитности да се осигура ефикасна одбрана и заштита нашег савезника - Турске", додао је Расмусен.

Поводом информација америчких обавештајних служби да сиријска војска припрема употребу хемијског оружја у сукобу са побуњеницима, реаговао је јуче амерички председник Барак Обама који је рекао да је то "апсолутно неприхватљиво".

Реагујући на опомене из Вашингтона, сиријско министарство спољних послова саопштило да ни под којим условима не би користило хемијско оружје против сопственог народа, чак и да га има.

"Патриоти" на граници Турске и Сирије

НАТО ће разместити ракете "патриот" на турској граници са Сиријом у наредних неколико недеља. Минстри одбране 28 земаља чланица дали су зелено светло за размештање пројектила.

Представница НАТО-а Оана Лунгеску рекла је да процене места за постављање система ваздушне одбране напредују и да се извештај стручњака очекује ускоро.

Пре две недеље, Турска је од савезника у НАТО тражила размештање ракета "патриот" дуж гранце са Сиријом, што је изазвало бурне реакције сиријског председника Башара ал-Асада, као и упозорења његових савезика Русије и Ирана.

Немачка, Холандија и САД имају напредне моделе ракета ПАЦ-3 које су потребне Турској за пресретање ракета. Постављање одбрамбеног система морају одобрити и парламенти Немачке и Холандије.

"Верујем да ће, у случају доношења одлуке, пре бити потребно неколико недеља него месеци за размештај ракета", рекла је Лунгеску и додала да ће "свако ко помисли да нападне Турску морати двапут да размисли".

Шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу пружио је уверавања да је та мера искључиво одбрамбена, а то је поновио генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен у разговору са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи