Читај ми!

Мурсијеве присталице на ногама

Подршку египатском председнику Мухамеду Мурсију и његовим настојањима да убрзо усвоји нови устав пружило више од 100.000 људи на улицама неколико градова Египта. Мурси расписао референдум о новом уставу за 15. децембар.

Више од 100.000 људи окупило се у Каиру и другим египатским градовима у знак подршке исламистичком председнику државе Мухамеду Мурсију и његовим настојањима да се нови нацрт устава брзо усвоји.

То су до сада најмасовнија окупљања Мурсијевих присталица откако је у јуну дошао на власт као победник избора. Нацрт устава је Мурсију уручен данас и он је расписао референдум о новом уставу за 15. децембар.

Како оцењује агенција Асошијетед прес, ти скупови се сматрају тестом снаге исламиста да контрирају масовним демонстрацијама опозиције, одржаним претходних дана. Опозиција је протестовала због Морсијеве одлуке да преузме готово апсолутну моћ у земљи и због одлуке уставне комисије да одобри нацрт новог устава који председнику државе даје шира овлашћења.

Многи Египћани, највише они секуларни, верују да Мурси и исламистичка организација Муслиманско братство користе изборну победу да монополизују власт и поново успоставе једнопартијску државу, готово две године после свргавања председника Хоснија Мубарака.

Незадовољство Мурсијевим одлукама долази делом и из правосуђа, будући да је председник државе прошле седмице ставио себе изнад надзора судске власти.

Таква његова одлука је гурнула земљу у немире и мобилисала опозицију коју чине секуларни и либерални политичари.

Данашњи скупови су одржани у Каиру, Александрији и Асијуту у централном делу Египта. Муслиманско братство и салафисти су их организовали дан после опозиционих протеста, како би се избегли сукоби и насиље.

Мурсијеве присталице сматрају да ће ти скупови омогућити да се Египат, који се налази у тешкој политичкој транзицији, стабилизује и консолидује путем демократизације земље.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи