Читај ми!

Нова димензија борбе против пушења

Паклице цигарета у Аустралији више неће имати традиционалне боје, иглед и лого произвођача. На њима ће бити само драматичне упозоравајуће поруке о последицама пушења.

Аустралија је постала прва земља на свету у којој су званично уведен нови изглед паклица цигарета на којима не сме да стоји лого нити традиционалне боје произвођача.

Од сада ће паклице цигарета бити "украшене" драматичним фотографијама здравствених проблема које су изазване пушењем, као и порукама против дувана.

Поред тога, све ће бити у униформним опорим зелено или браон бојама. Једини уступак који је дат дуванским компанијама је истицање имена бренда у доњем делу паклице.

"Ово је последњи ропац умируће индустрије", рекла је аустралијска министарка здравља Тања Плиберсек.

Ана Џонс из организације "Ash" (пепео) сагласна је и сматра да је овим потезом аустралијска влада избацила било какву привлачност из изгледа пакле.

"Када избаците све боје и уобичајене логое и стандардизујете све паклице са масивним упозорењима за здравље, онда стварно производ престаје да буде гламурозан", објашњава Џонсова.

Паклице цигарета су иначе биле последње место на којем су дуванске компаније могле да се рекламирају, пошто су аустралијске власти још 1976. године забраниле њихово оглашавање преко телевизије и радија. Из новина су избачене 13 година касније.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи