Читај ми!

Вашингтон увек уз Израел

Сједињене Америчке Државе су увек подржавале Израел и читав свет треба да зна да ћемо такву политику наставити и у будућности, каже америчка државна секретарка Хилари Клинтон. Претње које се упућују Израелу схватамо и као претње против САД, додала је Клинтонова.

Државна секретарка Сједињених Америчких Држава Хилари Клинтон рекла је, на деветом Сабан Форуму на Институту Брукингс у Вашингтону, да ће САД увек подржавати Израел.

"САД су увек подржавале Израел и читав свет треба да зна да ћемо такву политику наставити и у будућности. Претње које се упућују Израелу схватамо и као претње против САД. Тако да је и помоћ коју шаљемо Израелу на највишем нивоу", рекла је Клинтонова.

Према њеним речима изгласавање статуса посматрача Палестине је погрешан корак који ће произвести нове проблеме на Блиском истоку.

"Подржавамо циљ изградње државе Палестине која ће егзистирати у миру и сигурности поред Израела, али гласање у УН ове седмице неће помоћи Палестинцима да дођу до овог циља. То ће само донети нове изазове како за УН, тако и за Израел", истакла је Клинтонова.

Државна секретарка САД је оштро критиковала палестинске званичнике што су "уопште покренули једну такву иницијативу у УН".

"Овакви унилатерални кораци нас никада неће приближити постизању мира на Блиском истоку. Председник Махмуд Абас је изабрао погрешан пут", оценила је Клинтон.

Истакла је да је једини пут према изградњи дуготрајног мира и сигурности на Блиском истоку дијалог и договор између Израела и Палестине.

"Палестинце морамо убедити да је 'не само најбољи него и једини пут' да се вођењем дијалога са Израелом постигне циљ изградње независне државе Палестине коју тај народ и заслужује", рекла је државна секретарка САД.

Израелска насеља штетна за мировни процес

Клинтонова је истакла да је илегална изградња насеља коју спроводи Израел, штетна за свеукупни мировни процес.

"Изградња насеља на Западној обали и Источном Јерусалему отворено прети постизању мира и стабилности. Све стране морају предузети потребне и балансиране кораке како би се постигло дуготрајно решење у односима између Израела и Палестине", оценила је државна секретарка САД.

Према њеним речима потребно је успоставити дијалог са представницима Хамаса.

"Турска и Катар треба да убеде Хамас да одустане од агресивних активности и насиља јер то неће никоме бити од користи", рекла је Клинтонова.

Државна секретарка САД је говорила и о нуклераном програму Ирана и поновила да ирански нуклеарни програм представља озбиљну сигурносну претњу за свет.

"САД су последњих година учиниле много да се изврши притисак на Иран и са међународном заједницом је постигнут консензус по том питању, али земље које још купују нафту из Ирана, као што су Турска, Јапан, Индија, Кина укључујући укупно 20 земаља знатно штете санкцијама против Ирана", закључила је Клинтонова.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи