Читај ми!

Реакције из света о пресуди Харадинају

Ослобађајућа пресуда Хашког трибунала Рамушу Харадинају отвара пут за повратак у политику, оцењују светски медији. Ослобођење Харадинаја може да подстакне тензије између Србије и њене бивше покрајине, пише Ројтерс. Да ли ће ико бити изведен пред правду, питају из "Амнести интернешенела". Поштујемо одлуку Трибунала, кажу из Америчке амбасаде у Београду.

Светски медији оцењују да ослобађајућа пресуда хашког Трибунала за бившег вођу ОВК Рамуша Харадинаја отвара пут за његов повратак у политику, наводећи да је реч о "до сада незабележеном" поновљеном процесу пред тим судом.

Британска агенција Ројтерс наводи да би одлука о ослобађању Харадинаја, кога назива "бившим избацивачем из ноћних клубова", могла "да подстакне тензије између Србије и њене бивше покрајине и отвори пут за његов повратак у политику".

Америчка новинска агенција Асошиејтед прес пише да ослобађајућа пресуда отвара пут Харадинају за могућ повратак на политичку сцену и додаје да је он до оптужбе 2005. виђен као "уједињујућа снага на дубоко подељеном Косову".

Агенција, међутим, пише и да би ослобађајућа пресуда могла да "искомпликује разговоре Приштине и Београда о будућности Косова".

АП, такође пише да су српски званичници и медији већ данима предвиђали да ће Харадинај бити ослобођен, мање од две недеље пошто су и хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач у Хагу ослобођени кривице за убиства и депортацију Срба током акције "Олуја" 1995. године.

Британски јавни сервис Би-Би-Си јавља да је Албанац на највишој политичкој функцији има много присталица у косовској албанској заједници која је сматрала да је поновљено суђење базирано на климавим доказима.

Би-Би-Си наводи да се у Приштини ослобађајућа пресуда Харадинају и његовим командантима прославља уз ватромет и велико весеље на улицама.

"Али његово ослобођење ће, највероватније, у Србији бити дочекано с гневом. Многи Срби осећају да је било мало одговорности за злочине почињене над њима током ратова деведесетих", оцењује британски јавни сервис.

Радио Слободна Европа наводи да је поновљено суђење Харадинају било "без преседана" у пракси Трибунала.

Агенција Франс прес пише да Харадинај "у својој земљи важи за хероја" и да је изрицање пресуде дочекано овацијама међу публиком у судници Трибунала, где су већином биле Харадинајеве присталице и рођаци.

Уочи изрицања пресуде, француска агенција оценила је да би овакав исход био виђен као "нови шамар Београду" после ослобађајуће пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.

"Амнести интернешенел" поновио је свој захтев за правду свим жртвама на рата Косову, поводом ослобађајуће пресуда за Рамуша Харадинаја и двојицу његових помагача Идриза Баљаја и Лахија Брахимаја.

"Данашња пресуда покреће питање – ако тројица високих припадника ОВК нису криви, како што је суд утврдио, ко је починио те злочине? Да ли ће ико бити изведен пред правду? То су питања која постављају жртве и њихове породице, и које ћемо ми наставити да постављамо док правда не буде задовољена," истакао је Џон Далхјусен, директор АИ за Европу и Централну Азију.

"Амнести" истиче да је ОВК, како се тврди, отела и убила око 800 припадника мањина на Косову, а да је "само мали број тела нађен, ексхумиран и враћен породицама ради сахране" и да Еулекс и косовске власти сада морају учинити све да се сви ти злочини расветле, а одговорни приведу пред лице правде.

Бивша портпаролка тужилаштва Хашког трибунала Флоранс Артман оценила је да је тај суд доживео пораз јер је одустао од истине и претворио се у "провинцијални суд".

"Трибунал је доживео пораз јер је одустао од истине а да нико за то није поднео оставку и одговарао", рекла је Артман подгоричкој телевизији Вијести. Коментаришући данашњу пресуду Рамушу Харадинају, Артман је рекла је да је то "тотална пропаст система међународне правде".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи