Читај ми!

Палестинцима подршка већине у УН?

Очекује се да већина земаља подржи палестински захтев за унапређењем статуса у Уједињеним нацијама. Након најаве Русије и, посебно, Француске да ће гласати "за", низ европских земаља такође се одлучио да подржи Палестинце. Израел покушава да умањи значај унапређења палестинског статуса у УН.

У скупштни УН сутра се гласа о резолуцији којим се предлаже да се статус Палестинске управе у светској организацији унапреди са "ентитета" на "држава нечланица", а очекује се да већина земаља, упркос амричком и израелском противљењу, гласа "за". 

Израел је, уочи гласања, наговестио да неће одмах казнити Палестинце због таквог потеза, иако је раније претио да ће поништити мировни споразум из Осла из 1993. године.

Званичници Израела претили су чак и збацивањем палестинског руководства, уз најављено убрзано ширење јеврејских насеља.

Међутим, постало је јасније да ће палестински захтев за статусом државе нечланице УН, наићи на значајну подршку. Швајцарска, Данска, Аустрија и Шпанија најавиле су да ће гласати за унапређење палестинског статуса након што се Француска још јуче изјаснила "за".

Оне су то учиниле делом због намере да не ослабе палестинског председника Махмуда Абаса, који ће затражити од Генералне скупштине УН да призна Палестину на Западној обали, појасу Газе и источном Јерусалиму, територијама које је Израел освојио у шестодневном рату 1967. године.

Абас, вођа Фатаха, посебно се залагао за подршку европских влада након недавних осмодневних сукоба израелске војске и хамасоваца у појасу Газе и неке су реаговале позитивно да ривалски Хамас не би стекао предност.

Москва такође "за"

Русија ће гласати за унапређење статуса Палестинаца у Уједињеним нацијама, најавило је Министарство спољних послова у Москви. Русија је, иначе, стална чланица Савета безбедности УН и већ одавно најављује да ће подржати резолуцију која гарантује Палестинској управи статус "државе нечланице".

"Наша подршка тој одлуци Генералне скупштине је такође диктирана чињеницом да на тај корак Палестинци не гледају као алтернативу мировном процесу на Блиском истоку", наглашава се у саопштењу и додаје да би "у овој фази међународни и регионални напори требало да се усредсреде на хитну обнову израелско-палестинских преговора".

Очекује се да ће већина од 193 земље чланице УН гласати за резолуцију, укључујући Русију и Кину.

Индија је такође "за", а противе се првенствено Израел и САД, затим Канада, а Немачка ће гласати против или ће бити уздржана. Верује се да ће се Холандија и Велика Беританија уздржати од гласања, као и Аустралија, на увелико симболичном гласању чији је исход готово сигуран.

Израелски министар спољних послова Авигдор Либерман најављивао је раније високу цену коју ће Израел наплатити Абасу "укључујући могућност рушења његовог режима и растурање Палестинске управе".

Најављивано је такође и обустављање трансфера новца од царина и пореза које Израел убира у име Палестинске управе.

Иако се палестинска страна бринула да ће бити кажњена, није одустала од свог плана на шта су је наговарале и САД, које, као и Израел, сматрају да ће признање државности нанети штету настојањима да се обнове мировни преговори.

Званичници у Тел Авиву сада покушавају да представе да гласање само по себи нема великог значаја.

Израел пред судом?

Амерички званичници, укључујући и државну секретарку Хилари Клинтон, упозорили су израелске лидере да не дестабилишу Палестинску управу.

Израел ће, како је наговештено, сада сачекати да види како ће Палестинци искористити свој нови статус у УН, а пре свега да ли ће тужити ту земљу Међународним кривичном суду у Хагу за ратне злочине, у који ће моћи да уђу након унапређења статуса.

Абас се зато нашао под јаким притиском не само Израела, већ и САД и Велике Британије, да одбаци идеју ступања у МКС. Та земља је свој глас за Палестинце условила уверавањима да они неће тужити Израел том суду и да се обавежу на моменталан повратак преговорачком столу.

Палестинци, с друге стране, тврде да је признање палестинске државности последњи покушај спасавања мировног процеса, како је изјавила палестински портпаролка Анан Ашрави.

Израелски званичници се труде да умање значај читавог догађаја сада када је савим сигурно да ће већина земаља гласати за унапређење палестинског статуса. Ашрави је чак упозорила да је притисак да се одустане од гласања УН патетичан и да нарушава позицију Вашингтона у арапском свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи