Читај ми!

Бивши нафташ црквени поглавар

За новoг поглаварa англиканске цркве именован бивши нафташ и школски друг британског премијера Дејвида Камерона, Џастин Велби. Велби доживео метеорски успон у хијерархији цркве од 1992. године, када је напустио свет трговине.

Бивши нафташ који је ишао у школу са британским премијером Дејвидом Камероном, изабран је за кентерберијског надбискупа, духовног вођу 80 милиона англиканаца у свету, оштро подељених по питањима геј популације и њиховог положаја у цркви.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да ће Џастин Велби (56), који је доживео метеорски успон у хијерархији енглеске цркве од када је 1992. године напустио свет трговине, заменити Роуана Вилијамса, на месту надбискупа од Кентерберија.

Велби, 105. бискуп од Кентерберија, на позицији која датира од VI века, преузеће ту дужност када Вилијамс у децембру оде у пензију, пренео је АП.

Пошто је његово именовање објављено, Велби је истакао да је почаствован и запањен јер је изабран да води цркву у времену "духовне глади".

"Ово уопште нисам очекивао. Узбуђен сам и изненађен што ми је понуђен овај посао. Моја прва реакција била је: 'О, не!'", рекао је Велби новинарима.

Подршка за женске бискупе

Велби је додао да подржава постављање жена за бискупе и наговестио да се његово мишљење по питању склапања бракова између особа истог пола, којима се противи, полако мења.

"Не треба да имамо никакве везе са било каквим обликом хомофобије у било ком делу цркве", нагласио је Велби и додао да планира да "саслуша глас ЛБГТ популације и преиспита свој став".

Премијер Камерон поздравио је избор Велбија, кога је бирала црквена комисија, а избор формално одобрила краљица Елизабета II.

Нови поглавар англиканске цркве ће зарађивати 74.000 фунти (120.000 долара) годишње и живеће у Старој палати у Кантерберију, на југоистоку Енглеске и историјској Ламбет палати на обали реке у Лондону. Он ће бити поглавар до пензионисања у 70. години или док не одлучи да се повуче.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи