Читај ми!

Последице земљотреса у Гватемали

У снажном земљотресу у Гватемали погинулe најмање 52 особe, а 155 повређено. За сада се 23 особе воде као нестале, а страхује се да би број жртава могао да се повећа.

Број погинулих у Гватемали попео се 52, док је 155 особа повређено. Највише погинулих у северозападној држави Сан Маркос у близини границе са Мексиком, где је причињена и највећа материјална штета.

"Оплакујемо смрт 48 особа и страхујемо да би број жртава могао да се повећа, јер се 23 особе воде као нестале", рекао је на конференцији за новинаре председник Гватемале Ото Перес Молина.

Молина је рекао да је 16.000 домаћинстава без струје, а да у Сан Маркосу и у другим департманима у Гватемали нема воде.

Према подацима Америчког геолошког завода, реч је о земљотресу под морем, који је регистрован у 16.35 по средњеевропском времену.

Чим се осетио земљотрес у граду Гватемали велики број људи је у паници изашао на улице. Влада није прогласила ванредно стање пошто је оцењено да је ситуација под контролом.

Ото Перес Молина навео је да је обезбеђено 23.000 килограма хуманитарне помоћи, као и да је помоћ понудило више земаља, међу којима Еквадор, Мексико, Венецуела и Шпанија.

Земљотрес се осетио и у престоници Мексика и у Ел Салвадору, где је предсеник Маурицио Фунес наредио евакуацију плажа у западном делу земље због ризика од локалних цунамија.

У Мексику су у главним градовима државама Чијапас и Оахака евакуисане зграде и школе, иако жртава тамо није било, нити је забележена материјална штета.

Јучерашњи потрес је најачи земљотрес који је погодио Гватемалу од 1976. године, када је погинуло 23.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи