Читај ми!

Кибернетско одело за раднике "Фукушиме"

Лабораторија јапанског Универзитета “Цукуба” представила на сајму роботике у Токију ново кибернетско одело, које ће се следеће године користити приликом радова у разореној нуклеарној електрани "Фукушима 1". Кибернетска одела представљају врсту спољног скелета који даје потпору људској мускулатури, омогућава лако ношење великих количина терета и регулише дисање.

Јапански научници и инжењери развили ново кибернетско одело које ће знатно олакшати рад на санацији разорене нуклеарне централе "Фукушима 1".

Одело које функционише као спољни скелет који подупире људску мускулатуру елиминисаће замор који настаје услед ношења тешког заштитног одела против радијације, омогућити радницима боље дисање и оспособити их да подижу више пута тежи терет него обично.

Увођење одела требало би не само да унапреди ефикасност рада, већ и да заштити животе људи и смањи потребу за новом радном снагом у "Фукушими".

Лабораторија јапанског Универзитета "Цукуба" под вођством професора Јошијукија Санкаија представила је на сајму роботике у Токију ново кибернетско одело, које ће следеће године бити коришћено приликом радова у разореној нуклеарној електрани "Фукушима 1".

Кибернетска одела представљају врсту спољног скелета који даје потпору људској мускулатури и омогућава лако ношење великих количина терета.

Одела се већ дуго развијају у земљама као што су Јапан, САД и Израел и до сада су углавном била замишљена као испомоћ спасиоцима који треба да извуку настрадале из срушених објеката.

Коришћена су и као средство које би параплегичарима и људима без удова омогућило кретање, односно као уређај који би војницима или фабричким радницима омогућио ефикасно баратање до сада незамисливим количинама терета.

Оно што кибернетско одело Универзитета "Цукуба" чини посебним јесте то што је прилагођено раду у условима високе радијације, односно то што штити од радиоактивних честица и у свом саставу има вентилатор који омогућава проток свежег ваздуха кроз заштитну маску.

У тешко оштећеној нуклеарној централи "Фукушима 1" тренутно ради преко 2.000 радника, а од изливања радијације средином марта прошле године њих четири је преминуло, сви од срчаног удара изазваног напрезањем у условима као што су велика спољна температура и отежано дисање под заштитним оделом.

Ново кибернетско одело омогућиће радницима ангажованим на уклањању истрошеног нуклеарног горива, инспекцији и учвршћивању структуре разорених реактора да раде у много бољим условима, јер ће елиминисати замор који се јавља услед ношења тешког заштитног одела, олакшати дисање и пружити додатну физичку снагу за уклањање препрека насталих услед експлозија у реакторима.

То би, очекује се, могло не само да повећа ефикасност и брзину радова на санацији електране, већ и да буквално спасе људске животе.

Кибернетски егзоскелет из "Цукубе" могао би донекле да смањи потребу за новом радном снагом, јер би радницима требало мање времена за одмор, те би се радови могли вршити у мање смена, у случају када нивои радијације у реакторима и око њих то дозвољавају. Обезбеђење довољне радне снаге до сада је био један од горућих проблема санације.

Кибернетско одело Универзитета "Цукуба" садржи сензоре у висини људских зглобова који детектују угао под којим се зглоб помера, тако да верно и брзо прати кретање човека који га носи.

Ово "паметно" одело са површине коже очитава биосигнале малог интензитета, односно слаби електрицитет који мозак упућује у мишиће и тако "схвата" које мишиће треба да подупре.

Информације које шаљу бројни сензори обрађују се у мини-рачунару који је уграђен у одело заједно са малим генераторима који напајају цео систем струјом. Компјутер се налази на куку, док су уређаји за напајање на раменима и испод колена.

Овај спољни скелет омогућује особи која га носи да подиже терет од око 40 кила, а да се притом осећа као да у рукама држи предмет тежине око два,три килограма.

Професор Санкаи поседује и сопствено постројење за производњу кибернетских одела под називом "Сајбердајн" у коме 50 одсто запослених чине носиоци докторског звања у области електротехнике, машинства, кибернетике и информационих технологија, физиологије и неурологије.

Компанија има у плануе јесте да сваке године произведе између 400 и 500 кибернетских одела. Стандардни модели до сада су коштали око 4.500 долара.

Интересантно је да ова јапанска фирма добила име по фиктивној компанији из популарне серије холивудских филмова Терминатор.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи