Јеремић: Развој Африке стратешки циљ

Африка је простор великог потенцијала и истрајности, показала је одлучност да превазиђе наизглед непремостиве препреке, укључујући вековну експлоатацију, јединствену у аналима људске историје, рекао Вук Јеремић.

Председавајући Генералној скупштини Уједињених нација Вук Јеремић изјавио је да развој Африке треба да буде један од стратешких задатака читавог система светске организације.

Јеремић је на отварању брифинга о ангажовању УН у оквиру програма Афричке уније за економски развој, под називом "Ново партнерство за развој Африке", истакао да је то "изузетна платформа за обнову и развој овог континента у 21. веку".

"Африка је простор великог потенцијала и истрајности. Показала је одлучност да превазиђе наизглед непремостиве препреке, укључујући вековну експлоатацију, јединствену у аналима људске историје", казао је Јеремић.

Председавајући Генералној скупштини је, поводом прославе пет деценија независности појединих афричких држава, подсетио на значај који је у том погледу имао Покрет несврстаних, чији је први самит 1961. године одржан у Београду, најављујући у Декларацији "нови поредак заснован на сарадњи нација, слободи, једнакости и социјалној правди".

Јеремић је истакао да су УН постале важан чинилац у настојањима да се постигне "пун политички и економски потенцијал (афричког) континента", наводећи као позитивне примере Сомалију, Судан и Јужни Судан.

Он је, такође, указао и на озбиљну безбедносну и хуманитарну ситуацију у области Сахел, граничној зони између Сахаре на северу и плодније регије Судан на југу, и подсетио је да су УН недавно усвојиле Акциони план како би се помогло у сузбијању акутних криза у овом делу Африке.

Јеремић је истакао да је једна од највећих опасности у Сахелу опасност од отцепљења, нарочито у Малију, апелујући да се уложе већи напори како би се успоставили мир и безбедност.

Председавајући је, такође, нагласио да "Миленијумски развојни циљеви треба да остану у средишту наше визије за напредну, мирну и праведну Африку", изразивши наду да ти циљеви још увек могу да се постигну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи