Читај ми!

Распуштен израелски парламент

Посланици Кнесета донели одлуку о распуштању парламента. Одлука је била једногласна, па ће ванредни избори бити одржани у јануару 2013.

Кнесет је касно синоћ изгласао одлуку о распуштању, пред превремене изборе предвиђене за 22. јануар 2013, јавили су израелски медији.

Треће, коначно, разматрање одлуке о распуштању Кнесета усвојено је у првим јутарњим сатима, са 100 гласова "за" и ниједним "против".

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху је, отварајући седницу у понедељак поподне, позвао јавност да га поново изабере и навео шта је постигла његова влада, укључујухи економски раст, изградњу безбедносне ограде на јужној граници с Египтом и оснивање снаге за одбрану од сајбер напада.

Нетанијаху је прошле недеље најавио превремене изборе, уместо редовних планираних за октобар наредне године. Непосредан повод за такав потез била је неспособност владајуће коалиције да усвоји буџет за 2013.

Нетанијахуова конзервативна партија Ликуд фаворит је у већини анкета, а његови противници су подељени и неорганизовани.

Међутим, упркос чињеници да су добри изгледи да Нетанијаху трећи пут постање премијер, неће му бити лако, јер ће се Израел суочити са несигурном економском ситуацијом, пропустом да се обнове мировни преговори са Палестинцима и затегнутим односима са председником САД Бараком Обамом, наводи агенција Асошиејтед прес.

Израелски премијер је истакао такође да су палестински напади на Израелце донекле смањени и да је он допринео да ирански нуклеарни програм доспе на глобални дневни ред, што је на крају довело до паралишућих економских санкција против те земље.

"За мање од 100 дана народ Израела ће одлучити ко ће га предводити. Ко ће га предводити против највећих безбедносних препрека које смо видели од како је држава основана, ко ће је предводити против најгоре финансијске кризе коју је свет спознао у последњих 80 година", рекао је Нетанијаху, истакавши да "сви они који умањују претњу од нуклеарног Ирана нису вредни да воде Израел чак ни један дан".

Док је говорио, често је прекидан узвицима негодовања посланика опозиције.

Лидер опозиције Шаул Мофаз критиковао је чињеницу да се наставља застој у преговорима с Палестинцима и изградња јеврејских насеља на окупираној Западној обали.

Испитивања јавног мњења показују да ће Ликуд освојити 28 или 29 места у Кнесету од 120 посланика и као највећа партија омогућити Нетанијахуу да створи нову коалициону владу. У њој ће доминирати националистичке и религиозне партије, као што је то био случај и у овој влади.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи