Читај ми!

Гладни на Дан хране

На Светски дан хране у свету је 870 милиона људи гладно. Међутим, неухрањених је далеко више, најмање 1,5 милијарда. Субсахарска Африка и даље је најтеже погођена глађу.

Уједињене нације данас обележавају Светски дан хране, 16. октобар, у тренутку када број гладних у свету премашује 870 милиона.

Тај број прешао би милијарду и по када би обухватао недостатак хранљивих састојака од суштинског значаја за физички и психички развој деце, оценио је специјални известилац УН за право на храну Оливије де Шутер.

"Када би се мерила неухрањеност, а не глад, не дефицит калорија већ основних хранљивих елемената за развој деце, као што су јод, гвожђе, витамини, број би био знатно већи - најмање 1,5 милијарда", рекао је Де Шутер Франс пресу.

Када цене хране расту, као што је био случај протеклог лета због суше и слабије жетве у САД, најсиромашији мање једу.

"Не само да имају мање оброка, већ су они и мање разноврсни", објасио је званичник УН.

Субсахарска Африка и даље је најтеже погођена глађу и у њој је број гладних растао када је у Азији, Латинској Америци и Океанији опадао.

Инвестиције у пољопривреду смањене су у последњих 20 година у свету, са 20 одсто укупних улагања 1980-их година на четири одсто данас.

У седишту Организације УН за храну у Риму данас се одржава округли сто на којем ће учествовати представници четрдесетак земаља, међу којима око 20 министара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи