Читај ми!

Победа левице у Литванији

На парламентарним изборима у Литванији победила опозициона левица. Бирачи казнили досадашњу Владу због оштрих мера штедње.

Литванци, огорчени због четворогодишњих мера штедње, јуче су на парламентарним изборима подржали опозициону левицу и на тај начин казнили конзервативну владу Абдријуса Кубилијуса, јавиле су агенције.

Према делимичним резултатима гласања, Радничка партије коју предводи Виктор Успаскич, европосланик и контроверзни бизнисмен руског порекла, добила је подршку 32,45 одсто бирача.

Социјалдемократска странка коју води Алгирдас Буткевицијус, бивши министар финансија и саобраћаја, освојила је 19,6 одсто гласова. 

Конзервативна странка одлазећег премијера Кубилијуса добила је подршку 10,9 одсто бирача, а опозициона партија деснице Ред и правда добила је 9,35 одсто гласова.

Како се предвиђа, Радничка и Социјалдемократска партија би могле, уз подршку још једне странке, да формирају будућу владу.

Други круг избора, предвиђен за 28. октобар, можда ће бити неопходан, али на ранијим изборима други круг никада није битно утицао на коначни резултат.

Опозиционе странке су у предизборној кампањи обећавале да ће повећати минималну плату на 437 евра, увести прогресивни порез на доходак и побољшати односе с Русијом. За социјалдемократе је и увођење евра као валуте приоритет.

Односи с Русијом натегнути су због захтева за репарације за 50 година совјетске окупације и правног поступка против руског Гаспрома који, по оцени Виљнуса, сувише наплаћује гас Литванији.

Буџет за идућу годину, који је припремила одлазећа влада, не пружа много маневарског простора победницима на изборима. Предстоји им и скупа и важна улога, а то је полугодишње председавање ЕУ које Литванија преузима у јулу 2013.

Истовремено, на референдуму који нема обавезујући карактер, Литваници су се масовно изјаснили против изградње нуклеарне електране, без обзира што би то држави обезбедило енегетску независност. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи