Читај ми!

Умро Нородом Сиханук

Бивши краљ Камбоџе Нородом Сиханук умро је у Пекингу. Био један од лидера Покрета несврстаних, обожаван и утицајан у Камбоџи и после абдицирања, 2004. године.

Нородом Сиханук, бивши краљ Камбоџе, који је обележио историју друге половине двадесетог века и сматран оцем независности земље, умро је у Пекингу у 90. години, јавила је кинеска новинска агенција Синхуа.

Боловао је, између осталог, од рака, дијабетеса и хипертензије и често је одлазио у Кину због лечења.

Сиханук, који је владао најдуже од свих владара у Азији, абдицирао је због година и здравља у октобру 2004. године, у корист једног од својих синова, Нородома Сихамонија.

Желео је да обезбеди опстанак монархије и избегне хаос у земљи. Био је монарх од кад је земља била француска колонија до повратка мира у Камбоџи 1998. године, прошавши кроз деценије грађанског рата и режима Црвених Кмера (1975–1979), одговорног за смрт скоро два милиона људи.

Био је један од лидера Покрета нестврстаних. Упркос дугим периодима изгнанства и напокон абдицирања 2004, остао је утицајна личност која је уживала велики углед у својој земљи.

Грађани Камбоџе су га обожавали и називали Господином Татом. "Сиханук је Камбоџа", једноставно је резимирао његов званични биограф.

"Његова смрт је велики губитак за Камбоџу. Краљ Сиханук није припадао својој породици, он је припадао Камбоџи и историји", рекао је један од његових рођака и саветника.

Често се оглашавао преко свог веб-сајта о свом здрављу и о политичким питањима. Још 2009. је написао да је већ сувише дуго живео и да би желео да умре што пре.

Његово тело биће враћено у Камбоџу, за званичну сахрану у краљевској палати у Пном Пену.

"Краљевска камбоџанска влада вратиће његово тело из Кине у Пном Пен", саопштила је влада. Краљ Сихамони и премијер Хун Сен већ су отпутовали у Кину.

Женио се шест пута, имао је четрнаесторо деце, од којих је петоро убијено под режимом Пола Пота.

Кина је изразила жаљење због губитка "великог пријатеља" Нородома Сиханука, саопштило је данас кинеско Министарство спољних послова. 

Највиши званичници кинеске спољне политике, државни саветник Даи Бингуо, кинески министар спољних послова Јанг Џијечи и други званичници отишли су јутрос у болницу у Пекингу где је умро "краљ-отац", наводи се у саопштењу министарства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи