Читај ми!

Сиријско небо затворено за турске авионе

Цивилним авионима Турске од поноћи забрањено прелетање сиријске територије. Забрана летова представља освету због истог потеза турских власти, наводе сиријски званичници. Сирија спремна за директан дијалог са Турском, саопштило Министарство спољних послова.

Сирија је забранила прелетање своје територије турским путничким авионима. Одлука је ступила у поноћ и уследила је услед растућих тензија између две земље.

Забрана је уведена неколико дана пошто је Турска задржала путнички авион сиријске националне авиокомпаније "Сиријан ер", јер тврде да је преносио војну опрему из Русије за сиријску војску.

Министарство наводи и да забрана летова представља освету због истог потеза турских власти - забране сиријских летова.

Турски министар спољних послова Ахмет Давутоглу је прецизирао да је Турска донела одлуку о забрани сиријских цивилних летова јер сиријски режим користи цивилне авионе за транспорт војне опреме и истакао да је сиријска влада о овоме обавештена јуче. 

Сирија је, међутим, спремна за директан дијалог са Турском како би се окончала напетост између две земље, објавило је сиријско Министарство спољних послова, јавља агенције Анадолија.

Према вестима новинске агенције САНА, сиријско Министарство спољних послова саопштило је да Сирија "позитивно гледа на предлог руског министра спољних послова Сергеја Лаврова о успостављању механизма који би осигурао директну комуникацију између Турске и Сирије".

Тела пронађена у Дамаску

У међувремену више десетина беживотних тела пронађено је у једној болничкој мртвачници југозападно од Дамаска, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права наводећи да узроци смрти нису јасни.

"Знамо да су убијени мецима, највероватније током сукоба са војском", рекао је директор ове организације Рами Абдел Рахман, додавши да се највероватније ради о телима погинулих побуњеника али да се то не може још потврдити.

Тела су пронађена у области југозападно од Дамаска, између Моадамијат ел Шама и Дараје, попришта жестоких борби измедју војске и побуњеника које су довеле до масакра више од 500 људи у Дараји, крајем августа, преноси АФП.

Рахман је рекао и да се можда ради о побуњеницима погинулим у борбама у овој области током последњих месеци.

На улицама сиријских градова, пре свега Дамаска, влада хаос због сукоба режимских снага Сирије и опозиције који су почели пре деветнаест месеци.

Четири особе су погинуле, а осам је рањено када је група нападача пуцала на аутобус који је превозио раднике у фабрику, изјавио је сиријски званичник.

Напад је изведен на улазу у град Хомс у централном делу земље, рекао је неименовани званичник, не наводећи детаље о инциденту. 

Државна новинска агенција САНА је у међувремену јавила да је бомбаш самоубица ударио аутомобилом напуњеним екслозивом у кафић у Дамаску. У експлозији нико није повређен, али је причињена материјална штета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи