Читај ми!

Избор губернатора и градоначелника у Русији

На јединствени дан за гласање почели избори у најисточнијим регионима Русије - Чукотки, Камчатки и Колими. Грађани бирају непосредно губернаторе у пет области, парламенте у шест региона и гласаће још на више од 4.000 локалних избора и референдума у 77 региона.

У Русији су почели избори на јединствен дан за гласање, отварањем бирачких места у осам сати по локалном времену у најисточнијим регионима земље, на Чукотки, Камчатки и Колими.

Грађани бирају непосредно губернаторе у пет области, парламенте у шест региона и гласаће још на више од 4.000 локалних избора и референдума у 77 региона.

Изборе ће широм земље обезбеђивати више од 100.000 полицајаца, саопштено је из МУП-а Русије.

Оператор Ростелеком монтирао је на више од 5.000 изборних места у седам руских области камере за видео праћење избора преко интернета.

За веб мониторинг ће се користити исти систем као и за председничке изборе 4. марта када се ток гласања на скоро свим изборним местима могао пратити путем интернет сајта.

То су први избори од почетка политичке реформе и последњи октобарски, јер ће од следеће године јединствени дан за гласање бити друга недеља септембра, сходно закону који је 3. октобра потписао председник Владимир Путин.

Бивши председник и актуелни премијер Дмитриј Медведев је у мају потписао закон којим је у оквиру серије политичких реформи враћен непосредни избор губернатора, укинут 2004.године.

Губернатори се бирају у оним регионима у којима им је мандат истекао ове године, а то су Амурска, Белгородска, Брјанска и Новгородска област, као и Рјазанска, где је први човек региона поднео оставку да би потврдио своја овлашћења на изборима.

Друга новина закона је упрошћавање процедуре регистрације партија, у оквиру које је минимални број чланова партије потребан за њену регистацију смањен 80 пута, са 40.000 на 500, због чега на овим изборима учествује знатно већи број партија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи