Шверц цвета у Ирану

Валутна криза приморала је иранске власти да смање увоз, због чега у земљи све више маха узима црно тржиште. Појачан је политички притисак на председника Махмуда Ахмадинежада, кога привредници оптужују за економску кризу, продубљену вишегодишњим санкцијама Запада, због спорног нуклеарног програма Техерана.

Иранска валута ријал, споро се опоравља после драстичног пада почетком октобра, када је њена вредност смањена за трећину. Валутна криза приморала је власти да смање увоз, због чега у земљи све више маха узима црно тржиште.

Појачан је политички притисак на председника Махмуда Ахмадинежада, кога привредници оптужују за економску кризу, продубљену вишегодишњим санкцијама Запада, због спорног нуклеарног програма Техерана.

У земљи у којој је незапослена трећина грађана, а стопа инлације на месечном нивоу, према незваничним проценама прелази 50 одсто - 78 милиона становника Исламске Републике - све теже живи.

Последњих недеља, у продавницама су честе несташице, па црно тржиште цвета. Десетинама шверцерских бродова и чамаца, свакодневно се из Омана у Иран, допрема роба широке потрошње.

Оман каже да кријумчари све - храну, стоку, детерџенте, пепси-колу и да је ситуација у Ирану веома лоша.

Смањени извоз иранске нафте, због санкција - утицао је на пад ријала, који је у последњих годину дана, изгубио две трећине вредности. Док председник за валутну кризу окривљује санкције Запада, многи Иранци оптужују Махмуда Ахмадинежада за малверзације и неефикасност у сузбијању кризе.

На политичкој сцени, расту тензије између председника и верских вођа, које желе да на председничким изборима - маргинализују политичку струју Ахмадинежада, који следеће године завршава други мандат.

"Пад ријала искоришћен је за политичке сврхе, како би се незадовољство трговаца усмерило против актуелних власти, али не и Исламске Републике. Ово не треба поредити са Арапским пролећем", каже Владимир Ајзенхамер из Центра за азијске студије.

Иран трпи јаке геополитичке тензије, због свог нуклеарног програма, за који Запад тврди да је војни. Економске неприлике у Исламској Републици, могле би да појачају нове санкције, које иранским банкама и енергетском сектору, најављује Европска унија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи