Читај ми!

Пентагон спреман за велики сајбер напад

Леон Панета упозорио на могућност великог сајбер напада на САД. Ситуација је слична оној пред 11. септембар 2001. године, рекао амерички секретар за одбрану. Ирански званичници демантују улогу Техерана у сајбер нападима.

Амерички секретар за одбрану Леон Панета упозорио је на могућност великог сајбер напада на Сједињене Америчке Државе, што се оцењује као порука Ирану који демантује такве тврдње.

Амерички медији наводе да је Панета и раније говорио о тој могућност, али је његов последње иступ био најозбиљнији до сада.

"Ово је тренутак као пред 11. септембар. Нападачи припремају заверу", рекао је секретар одбране у Њујорку.

Он је рекао да није тајна да су Русија и Кина напредовале у сајбер простору, као и Иран који је предузео кораке на јачању свог присуства у том свету.

Амерички званичници криве Иран за велики сајбер напад на једну саудијску и једну катарску нафтну компанију пре два месеца, када је било заражено 30.000 компјутера.

Као опасности које би могле да уследе за САД у случају напада, Панета је поменуо загађење пијаће воде, гашење енергетских постројења и исклизнућа возова из шина.

Према његовим речима, влада САД је уложила три милијарде долара за јачање одбране од сајбер напада.

Аналитичар америчког Ентерпрајз института из Вашингтона Гери Шмит, оцењује да је Панета тиме послао поруку Ирану.

Ирански званичници, с друге стране, демантовали су да је Техеран имао било какву улогу у недавним сајбер нападима на нафтне компаније у Персијском заливу.

Махди Ахаван Бахабади, који је на чели Националног центра за сајбер простор, изјавио је за полузваничну агенцију ИСНА да су тврдње о иранској вези поводом напада на саудијску државну нафтну компанију "Арамко" и катарску гасну компанију "РасГас", биле "политички мотивисане".

Бахабади је рекао да је Иран спреман да сарађује у истрази извора тих напада и да је већ понудио помоћ да се ојача сигурност нападнутих компанија. Он је подсетио да је и Иран недавно био мета сајбер напада.

Иран је раније оптуживао САД да су одговорне за сајбер напад који су успорили рад центрифуга за обогаћивање уранијума у иранским нуклеарним постројењима.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи