Читај ми!

Устаници оборили сиријски "миг"

САД сматрају да је руска пошиљка у пресретнутом сиријском авиону легална, иако мисле да је неприхватљиво да Русија помаже сиријски режим. Телевизија "Раша тудеј" објавила снимак покушаја уласка турских специјалаца у сиријски авион пре два дана.

23.16 - Сиријски устаници оборили још један авион владиних снага. Код Алепа пао Миг после дејства противаавионских топова. Према облику остатака, највероватније је реч о авиону Миг-23, или јуришној варијанти те летелице Мигу-27. Дамаск још увек без коментара. Устаници тврде да су до сада оборили 61 летелицу. Према расположивим снимцима, сиријска војска је до сада изгубила три авиона.

23.14 - У поноћ ступа на снагу забрана летова турских цивилних авиона изнад Сирије, саопштио министар спољних послова Сирије, преноси агенција САНА.

Стејт Департмент саопштио да је руска пошиљка у пресретнутом сиријском авиону била легална, што је Турску ставило у незгодну дипломатску ситуацију. Руска телевизија Раша тудеј објавила је видео снимак принудног слетања путничког авиона "Сиријан Ера" које се догодило 11. октобра.

Американаци сматрају да Русија није прекршила међународно право тиме што је слала делове за радаре у Сирију, мада су става да је неприхватљиво да се сиријски режим наоружава .

Званична Анкара је тиме стављена у незгодана положај, јер су очигледно имали погрешну информацију - да се у сиријском авиону налази оружје које према међународним законима не сме да се превози цивилним летовима.

Ситуација је тим гора што су у авиону били и руски држављани, а Раша тудеј је објавила снимак где један од чланова посаде лепи фластере на ожиљке од полицијских лисица.

Анкара је ставом САД остала без легалне подршке за своју акцију заплене "руског оружја" у сиријском авиону.

У авиону су се, како тврди Москва, налазили делови за радаре, уредно плаћени и утоварени у Русији, за купца у Сирији - а од Турске су тражили објашњење.

На аматерском снимку који су начинили путници из авиона који је из Москве летео за Дамаск, види се, најпре, турски Ф-16, а затим и специјалци са фантомкама и путници који излазећи из авиона држе пасоше у рукама.

На снимку се види и инжењер лета авиона који је пресретнут како Турски борбени авион Ф-16 приморао је пре два дана путнички авион "Сиријан Ера" да слети у Анкару због сумње да носи "нецивилни" товар.

"Ербас А-320" возио је 30 путника био је принуђен да слети на међународни аеродром у Анкари.

Ф-16 је пресрео летелицу "Сиријан Ера" када је ушао у ваздушни простор Турске и принудно слетео на аеродром "Есенбога" у главном граду Турске. Авион је после девет сати задржавања наставио пут ка Дамаску.

Tовар сиријског авиона, који су претходно турски ловци принудили да слети у Анкару, заплењен је због сумње да преноси оружје.

Садржај пакета који су истоварени у Анкари је непознат, али је турски министар спољних послова Адмед Давутоглу рекао да је "садржај проблематичан".

Истовремено, Турска је забранила својим авионима да користе ваздушни простор Сирије страхујући, највероватније, од одмазде власти Башира ел Асада.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи