Читај ми!

Јеремић: УН мора да се прилагоди

Свет из дана у дан мења, а брзина промена није забележена у историји и надмашује темпо којим се дешавају промене у УН, рекао је председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић, додајући да Светска организација мора да пронаће снагу да се мења.

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић рекао је да свет из дана у дан постаје све више непредвидљив и промењив политички, економски и технолошки, а брзина којом се ствари мењају није забележена у историји и у великој мери надмашује темпо којим се дешавају промене у УН. 

Говорећи у Њујорку на седници посвећеној примени резолуција УН и ревитализацији рада Генералне скупштине, Јеремић је истакао да Генерална скупштина мора пронаћи снагу да се мења, како би и убудуће могла да мења свет набоље.

"Плашим се да смо суочени са избором: или ћемо се прилагодити новим временима, или ћемо и даље каскати и посматрати како се јаз између наших обавеза и могућности из дана у дан повећава", рекао је Јеремић.

Председник Генералне скупштине УН је истакао да не заговара ни исхитрене потезе, ни револуцију, али покушава да укаже на хитност решаваја проблема.

"Имам огромно поверење у Уједињене нације", истакао је Јеремић, додајући да су оне највећи хуманистички пројекат 20. века.

"Чврсто верујем да УН то треба да буде и у 21. веку, али то се не подразумева само по себи, већ ће бити неопходни смели кораци", нагласио је Јеремић.

Сада је, како је рекао, на чланицама УН да одлуче како даље.

Уверен сам, рекао је Јеремић, да сви желимо да ревитализујемо и ојачамо ауторитет Генералне скупштине, али уверења не вреде ништа ако се не претворе у дела.

Председник Генералне скупштине позвао је на крају све чланице да храбро приступе ревитализацији те институције, како би она могла да остане "центар за усклађивање деловања нација", што је записано у Повељи УН.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи