Читај ми!

Сирија: Турска лаже

Русија тражи објашњење од Турске због приземљења сиријског авиона, а Сирија је оптужује за "авио-пиратство". У авиону који је присилно слетео у Турску није било руског оружја, изјавио представник руске институције која се бави извозом оружја.

23.25 - Сирија тврди да нема нимало истине у наводима да се у авиону који су јуче турски авиони натерали да се спусти у Анкару налазила муниција. "Турска мора да покаже ту опрему и муницију како би показала да говори истину", наводи Дамаск.

20.21 - Хезболах демантује да шаље борце у Сирију. 

17.39 - Авион који је приземљен у Анкари превозио је муницију за сиријску војску. Муниција је произведена у Русији, рекао шеф турске дипломатије Ахмед Давутоглу.

16.03 - Осам Сиријаца убијено у нападу устаника на аутобус који је превозио раднике недалеко од турске границе. Још осам рањених.

14.30 - Жестоке борбе око пута који из Дамаска води ка Алепу. Владине снаге упутиле појачања ка Алепу, али су их пресрели устаници.  

Москва је од турских власти затражила објашњење од Анкаре због присилног слетања сиријског авиона, у којем су се налазили и грађани Русије, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

Турске власти су, како се наводи на сајту руског Министарства спољних послова, одбиле да дозволе дипломатама руске амбасаде у Анкари сусрет са 17 грађана Русије из авиона, које осам сати нису пуштали у зграду аеродрома.

Изражавајући забринутост што су у инциденту "доведени у опасност живот и безбедност путника", из Москве поручују да "руска страна инсистира на објашњењу разлога за такве акције турских власти према руским држављанима".

Лист Вједомости истовремено пише да је руски председник Владимир Путин померио посету Турској, званично због усаглашавања распореда обавеза и дневног реда, али један од разлога могао би да буде неслагање две земље око Сирије.

Сиријски министар саобраћаја Махмуд Саид оптужио је данас Турску за "пиратство у авио-саобраћају", због принудног слетања путничког авина, јавила је либанска телевизија.

Саид је рекао да је тај корак "авио-пиратство које је у супротности са споразумима у цивилном ваздухопловству", пренела је агенција Ројтерс.

У сиријском авиону није било никаквог руског оружја, изјавио је данас агенцији Интерфакс високи представник руске институције која се бави извозом оружја.

Према речима тог извора, да је Русија хтела да пошаље оружје у Сирију, то би се радило утврђеном процедуром, а не нелегалним путем, тим пре, не уз коришћење цивилног авиона. Он је подсетио да војно-техничка сарадња Москве и Дамаска није прекинута.

Авион "ербас А-320" авио-компаније "Сиријан ер" на линији Москва–Дамаск синоћ су пресрела два турска ловца и принудили га да слети у Анкари због информације да би се у њему могло налазити оружје. Недозвољени товар је одузет, али званично није саопштено о каквом је товару реч.

Државна турска телевизија ТРТ данас тврди да је сиријски путнички авион носио војну комуникациону опрему.

После заплене товара, авион је рано јутрос наставио лет. Према различитим подацима, било је од 25 до 35 путника, од тога, према незваничним информацијама, 17 руских држављaна.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи