Читај ми!

Повратак Турске на Балкан

Турска на Балкан улази кроз капитал и економију, али је последњих година ојачао и њен политички утицај, оцењено је на трибини у Вашингтону.

На трибини у Вашингтону оцењено је да Турска улази на Балкан кроз капитал и економију, али да је последњих година ојачао и њен политички утицај.

Учесници трибине у организацији Института за Блиски исток сматрају да Турска, због осетљиве прошлости, мора да има обазрив приступ и да не сме да наступа као моћна сила.

"Свој утицај Турска шири кроз нови отоманизам, али у неким деловима Балкана она нема добру прошлост", рекла је Оја Дурсун Оканца, професор политичких наука на Елизабетаун колеџу у Пенсилванији.

Турска је у последњих неколико година преузела иницијативу за поправљање односа са Србијом, рекла је Оканца, подсетивши на посету председника те земље Абдулаха Гула Београду 2009. године.

Оканца је изнела и податке "Галуповог" истраживања по коме 27 одсто младих у Србији види Турску као пријатељску нацију и додала да су "томе допринеле и турске сапунице".

У Турској данас постоји растући став да јој Европска унија више није потребна и да се јавио замор, истакла је Оканца.

"У следећих десет година, осим Хрватске која улази следеће године, и Црне Горе која добро стоји, нема назнака да би још нека земља Западног Балкана могла да постане чланица ЕУ", сматра професорка политичких наука.

Дога Ералп из Светске банке оценио је да Турска свој улазак на Балкан види кроз улазак капитала и додао да политички не сме превише да се експонира.

Вашингтонски аналитичар Данијел Сервер подржао је такво мишљење, рекавши да је другачије када о нечему заузме став Америка, а другачије кад то уради Турска.

"Турска има исте ставове као САД, али је разлика што Америку, на пример, не интересује, ако се због тог става буни Република Српска, док Турска мора да размишља и о том ставу", објаснио је Сервер.

Говорећи о могућим жариштима кризе у БиХ, Сервер је поменуо Брчко, рекавши да би међународне војне снаге требало да буду присутне, јер, ако би дошло до неког сукоба, тај град би био први на удару.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи