Читај ми!

Нобелова награда за хемију Американцима

Овогодишњи добитници Нобелове награде за хемију су Американци Роберт Лефковиц и Брајан Кобилка. Њих је Шведска краљевска академија наука наградила за рад "Г протеин спрегнутих рецептора".

Американци Роберт Лефковиц и Брајан Кобилка добитници су овогодишње Нобелове награде за хемију за проучавање протеина који омогућавају ћелијама тела да одговоре на сигнале споља, саопштила је Шведска краљевска академија наука.

Двојица научника су престижно признање вредно осам милиона шведских круна (1,2 милиона долара) добили за рад "Г протеин спрегнутих рецептора", преноси агенција АП.

Готово половина свих лекова делују управо на те рецепторе, тако да се очекује да ће сазнања до којих су Лефковиц и Кобилка дошли помоћи другим научницима да пронађу још боље лекове.

Проглашавање имена овогодишњих лауреата почело је у понедељак доделом награде за медицину за рад на матичним ћелијама, пионирима у тој области Британцу Џону Гурдону и Јапанцу Шинију Јаманаки, а настављено је јуче доделом признања за физику Французу Сержу Арошу и Американцу Дејвиду Вајнленду за рад о квантној оптици.

Нобелова награда за књижевност биће додељена сутра, 11. октобра, добитник Нобелове награде за мир биће познат 12. октобра, а за економију 15. октобра.

Престижне награде, чији је оснивач шведски индустријалац Алфред Нобел, први пут су додељене 1901. године.

Све награде биће уручене 10. децембра, на годишњицу смрти Алфреда Нобела.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи