Читај ми!

НАТО о Косову и Авганистану

Кфор ће задржати неопходну улогу на Косову, изјавио у Бриселу на састанку министара одбране НАТО-а, Андерс Фог Расмусен. Безбедносна ситуација на терену се побољшала, сматра генерални секретар НАТО.

Министри одбране НАТО-а разговарали су у Бриселу о безбедносној ситуацији на Косову и оценили да Кфор и даље има неопходну улогу, наведено је у саопштењу објављеном на интернет страници Алијансе.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен оценио је да се безбедносна ситуација на Косову побољшала и поручио да је Кфор посвећен томе да задржи кључну улогу на Косову

"Кфор је неопходан на Косову. Посвећени смо томе да задржимо ту улогу", навео је Расмусен на свом налогу на Твитеру.

Расмусен је изјавио да је протеклих месеци остварен знатан напредак.

"Безбедносна ситуација на терену се побољшала", сматра Расмусен.

НАТО и ЕУ координишу рад на Косову како би обезбедили безбедносне услове за наставак политичког процеса.

"Наше две организације заједно тесно сарађују у домену безбедности и сигурности за све људе на Косову, и од кључног је значаја да наставимо да међусобно помажемо једни другима у тим напорима", рекао је Расмусен.

Он је додао да мисија Кфора и командант, генерал-мајор Вокер Халбауер, имају пуну подршку НАТО.

Министри одбране су размотрили импликације безбедносне ситуације када је реч о броју војника НАТО на Косову, и поновили да је циљ Алијансе да, када околности то омогуће и када за то дође време, присуство међународних снага буде мање и флексибилније.

Тренутно је на Косову, у оквиру Кфора, стационирано 6.148 страних војника.

"Кфор је обавио сјајан посао у очувању безбедности и сигурног окружења за све људе на Косову и наставиће да у потпуности спроводи свој мандат", рекао је Расмусен.

На политичком фронту, министри су поздравили наставак дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, и позвали све стране да спроведу у дело раније постигнуте споразуме.

"Сви морају да испуне своје обавезе ради напретка целокупног региона", рекао је генерални секретар НАТО.

Немачка је синоћ позвала све чланице војне алијансе на већи ангажман на Косову. Немачка војска, заједно са војницима из Аустрије и Италије, преоптерећена је испуњавањем циљева које је им је поверила међународна заједница на северу Косова, истакао је немачки министар одбране Томас де Мезиер на маргинама скупа у Бриселу.

Планови за Авганистан

Највећа пажња, ипак, биће посвећена плановима за Авганистан после повлачења страних борбених снага 2014. године.

Расмусен је јуче рекао да, упркос назадовању у Авганистану, циљ, стратегија и временски распоред остају непромењени и да ће НАТО почети да ради на обучавању и пружању помоћи од 2015. године.

Он је рекао да талибани неће успети да постигну своје циљеве, мада је један дипломатски извор навео да нарочито забрињавају тзв. "инсајдерски напади", када дезертери авганистанске војске убијају колеге из НАТО.

Чланице НАТО су забринуте за безбедност својих војника, али и за последице по целокупну мисију, рекао је извор на који се позива АФП.

Више од 50 војника НАТО-а погинуло је у таквим нападима ове године, па су привремено обустављене заједничке операције са авганистанским војницима, објавили су авганистански званичници почетком недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи