Успешно оперисана активисткиња

Малали Јусафзаи, пакистанској активисткињи коју су талибани јуче упуцали у главу приликом уласка у школски аутобус, успешно је извађен метак. На хиљаде људи упутило је младој активисткињи поруке подршке путем друштвених мрежа.

Пакистанској активисткињи тинејџерки Малали Јусафзаи (14), коју су јуче талибани упуцали у главу приликом уласка у школски аутобус на северозападу земље, успешно је јутрос извађен метак, саопштили су лекари.

Тинејџерка, која се бори за права девојчица на школовање, налази се у стабилном стању након операције изведене у болници у Пешавару, јавио је Би-Би-Си.

Малала је погођена у главу када је кренула кући из школе у Мингори, а у нападу су рањене још две њене другарице.

Напад је изазвао осуде широм света, као и пакистанских политичара предвођених председником и премијером, група за заштиту права људи, као и многих ТВ звезда.

Амерички Стејт департмент напад је означио као варварски и кукавички.

На хиљаде људи упутило је младој активисткињи, познатој по њеним блоговима за Би-Би-Си, поруке подршке путем друштвених мрежа.

Након напада, Малала је најпре збринута у болницу у Мингори, где су лекари рекли да је ван животне опасности, а потом је хеликоптером пребачена у Пешавар на даље лечење.

Борац за секуларну државу

Лекари разматрају и опцију да буде пребачена у иностранство, вероватно Дубаи, ради даљег лечења, наводећи да су три, четири наредна дана најкритичнија за њу.

Портпарол екстремистичке групе Талибан Ехсанулах Ехсан рекао је да су извели напад на тинејџерку, јер је она против талибана и бори се за секуларну државу.

Ехсан је рекао и да Малала, ако преживи, неће бити поштеђена.

Малала је пажњу јавности задобила 2009. године, пишући блогове за Би-Би-Си о животу у долини Сват под талибанским режимом.

Она је са 11 година храбро описивала све ужасе које су талибански екстремисти спроводили, од спаљивања и затварања школа за девојчице до строгог примењивања шеријатског закона и увођења мера као што је забрана музике у аутомобилима.

Малала је свој дневник писала под именом Гул Макаи, а њен идентитет је обелодањен пошто је пакистанска војска успела да протера талибане 2009. године из долине.

Талибани су већи део долине Сват контролисали од 2007. године.

Малала је добила националну награду за мир прошле године, коју јој је доделила пакистанска влада и била је номинована за међународну награду за мир која се додељује деци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи