Читај ми!

Малолетна активисткиња на мети терориста

Пакистанска активисткиња Малала Јусафзаи, позната по блоговима у којима осуђује насиље и засупа школовање женске деце, упуцана док је улазила у школски аутобус. Упркос томе што је погођена у главу није животно угрожена.

Талибански нападач пришао је данас школском аутобусу у пакистанком граду Мингора и ранио из ватреног оружја 14-огодишњу активисткињу познату по залагању за школовање девојчица и говору о талибанским злочиниа, саопштили су званичници.

Мета напада била је 14-огодишња Малала Јусуфзаи, која је широко поштована због рада на промоцији школовања женске деце - чему се остро противе талибани. Прошле године била је номинована за Међународну дечију награду за мир.

Талибани су преузели одговорност за напад, уз образложење да је Малалин рад "бестидан".

"То је ново поглавље у бестидности и ми то поглавље морамо да завршимо", рекао је представник талибана Ахсанула Ахсан преко телефона. "Ми смо извршили овај напад".

У тренутку када се аутобус спремао да напусти школу, пришао му је мушкарац са брадом и питао која девојчица је Малала, рекао је шеф градске полиције Расул Шах. Друга девојчица показала је на Малалу, али је активисткиња порекла да је то она и нападач их је устрелио обе, рекао је Шах. 

Малала је устрељена два пута - у главу и у врат - али јој ране нису опасне по живот, рекао је Тарик Мохамад, лекар главне болнице у Мингори. Стање друге девојчице је стабилно, рекао је он.

Талибан је претио Малали и њеној породици због њеног активизма. Када је имала 11 година, почела је да пише блог о животу под талибанском окупацијом за Би-Би-Си-јев сервис на Урду језику, под псеудонимом.

Када су 2009. талибани истерани из области, почела је јавно да говори о екстремистичкој групи и потреби за образовањем девојчица. 

Талибани су 2008. скоро сасвим заузели долину Свот, удаљену 280 километара од главног града. Током две године владавине терали су мушкарце да пуштају браде, забранили женама да иду у базар, бичевали жене које су сматрали неморалним и секли главе противницима. Уништили су око 200 школа у региону, углавном женских, мада су погођене и поједине угледне школе за дечаке.

У једном тренутку, талибани су саопштили да ће укинути женско образовање.

Пакистанска војска успешно је отерала побуњенике из региона, али су њихове главне вође побегле.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи