Читај ми!

Че Гевара, 45 година од смрти

Пре 45 година код боливијског села Ла Игера убијен је Ернесто Гевара де ла Серна, контроверзни револуционар и својеврсна медијска икона 20. века, који је у свету упамћен као Че Гевара.

Данас се навршава 45 година од смрти Че Геваре. Рођен као Ернесто Гевара де ла Серна у богатој грађанској породици у Буенос Ајресу, студирао је медицину. У младости је мотоциклом пропутовао Јужну Америку, а 1956. придружио се револуцији на Куби где је добио надимак Че.

У јулу 1958. године, Че је одиграо кључну улогу у бици код Лас Мерседеса, користећи своје трупе да заустави групу од око 1.500 људи. Његова коначна победа у борбама за Санта Клару, у којима су противничке трупе биле бројчано надмоћне, касније je описиванa као "ремек-дело у модерном ратовању".

Након победе револуције, Че је добио почасно кубанско држављанство. Најпре је постављен за директора Централне банке Кубе, а касније и за министра индустрије.

Недуго по завршетку револуције на Куби, у августу 1959. године, Че Гевара је допутовао у Југославију где га је примио председник Јосип Броз Тито.

Вођени су разговори о економским и политичким везама Југославије и Кубе, а том приликом Ернесто Че Гевара предложен је за почасног грађанина Београда.

Че Гевара је сматрао да се и за време мира мора наставити револуција. Из тог убеђења најпре одлази у Конго где се са кубанским герилцима бори против председника Моузеса Чомбеа, а после неуспеха у Конгу одлази у Болвију да би тамо помогао устаницима.

Боливијска војска ухватила га је 8. октобра 1967. код села Ла Игера. Следећег 9. октобра 1967. године над њим је извршена смртна казна.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи