Читај ми!

Сирија, двобој преко границе

Нова размена ватре сиријске и турске војске, након што су гранате испаљене из Сирије поново пале у погранични град Акчакале. Побуњеници заузели пограничну испоставу. Ахмет Давутоглу предложио да Башара ел Асада замени потпредседник Сирије.

20.09 - Бомбаш самоубица погинуо у експлозији аутомобила коју је активирао недалеко од седишта полиције у Дамаску, јавили локални медији.

15.32 - Сиријска војска поново гранатирала погранични турски град Акчакале. Нема жртава. Турска војска узвратила.

14.54 - Побуњеници заузели војну испоставу на сиријско-турској граници и истакли побуњеничку заставу.

У последња 24 сата, у Сирији је погинуло 80 особа, саопштили су активисти за људска права, при чему је највише жртава било у Дамаску. После јучерашње размене артиљеријске ватре на граници Турске и Сирије је мирно, али напето.

У Дамаску су настрадале 33 особе, а погинулих је било и у градовима Хомсу и Алепу.

Новинска мрежа Дамаска (СНН) саопштила је да је Слободна сиријска војска у насељу Маден, у граду Рака на северу Сирије, заробила много војника сиријског режима.

У топовској паљби снага сиријског режима оштећено је и срушено више десетина кућа у насељу Харатан у Алепу, а у насељу Енсари у истом граду избио је сукоб Ослободилацке војске Сирије и снага безбедности.

Побуњеници из редова Слободне сиријсе армије уништили су неколико контролних пунктова у Алепу, који су били под надзором владиних снага. 

Активисти наводе да су побуњеници остварили знатан напредак у Алепу и да су владине снаге претрпеле веће губитке.

Амерички секретар за одбрану Леон Панета изјавио је да континуирана размена артиљеријске ватре између Сирије и Турске подстиче бојазни да би конфликт могао да екскалира и прошири се на суседне земље.

Турска и Сирија су и јуче размениле артиљеријску ватру, док су се побуњеници сукобили са снагама сиријског режима у близини границе.

Турска одговара на гранатирање из Сирије од среде, када је једна граната пала на турску територију и убила пет цивила.

Хуријет пише да град Дел Абјад одакле су испаљене први минобацачки пројектили из Сирије на Турску територије сада у потпуности под контролом побуњеника, али и да личи на град духова.

Давутоглу: Шара да замени Асада

Потпредседник Сирије Фарук Шара је "разуман човек" који би могао заменити председника Башара Асада као лидер прелазне владе, са циљем окончања грађанског рата у Сирији, изјавио је турски министар спољњих послова Ахмет Давутоглу.

"Фарук Шара је разуман и савестан човек и није учествовао у покољима. Нико не познаје сиријски систем боље од њега", рекао је Давутоглу јуче за државну телевизију ТРТ.

Турски министар је истакао да је сиријска опозиција спремна да прихвати Шару као будућег председника сиријске владе.

Шара, најистакнутији сунитски муслиман у влади коју воде мањински алавити, уживао поверење режима и пре него што је 2006. постао потпредседник, 15 година је био шеф дипломатије.

Дамаск је у августу демантовао извештаје да је Шара пребегао на страну опзиције, али неки опозициони лидери тврде да се, очигледно, налази у кућном притвору.

Давутоглу је уверен да се Шара и даље налази у Сирији.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи