Читај ми!

Повратак Млетачке републике?

Грађани богате италијанске регије Венето, незадовољни високим наметима централних власти у Риму, протестовали у Венецији тражећи сецесију. Чак 80 одсто грађана Венеције тражи одвајање, наводи "Коријере дела Сера".

Дух Млетачке републике, некада грандиозне, богате и просперитетне трговачке државе, поново је нан улицама Венеције. Судећи по демонстрацијама и окупљеним грађанима, захтев становника Венеције и организације "Индипенца Венета" прилично је озбиљан.

Утолико озбиљнији ако се има у виду да велика већина грађана богатог лучког града, како преносе италијански медији, сматра да би Венеција требало да се одвоји од Италије због све већих економских намета.

Последња анкета показује да је подршка за независност у граду висока и да Венцијанци траже одржавање референдума.

Анкета коју је спровео италијански лист Коријере дела Сера показује да чак 80 одсто грађана подржава идеју сецесије.

Венецијанска провинција богатија је од већине италијанских регија и велики број грађана не жели да плаћа рачуне остатка земље.

Покрет за отцепљење је добио замајац последњих месеци због сличних акција у Каталонији и Шкотској.

Председавајући сепаратистичког покрета Лодовико Пицати већ је предао петицију са 20.000 потписа Луки Заји, гувернеру регије.

"Декларација за независност је неизбежна. Анкете показују да то жели огромна већина Венецијанаца и да желе да се тај процес убрза", рекао је Пицати.

Према његовим речима Венецију вуче на дно остатак Италије и у економској кризи регија Венето пролази "горе од афричке колоније".

"Главни разлог је економски. У горој смо ситуацији од колоније зато што су пореске стопе у Италији највише у свету. Сваке године на тај начин се одлије 20 милиона евра новца из наше регије", истиче Пицати.

Политичка организација "Индипенца Венета" бори се за независност града Венеције, регије Венето, делова Ломбардије, Трентина и Фриули-Венеције Ђулије - у суштини све што је потпадало под територију старе Млетачке републике, која је постојала хиљаду година све док је Наполеон Бонапарта није освојио 1797. године.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи