Читај ми!

Каприлес на мегдан Чавесу

Грађани Венецуеле на изборима одлучују да ли ће их још шест година представљати Хуго Чавес, који је на челу те земље од 1999. године. Кандидат опозиције Енрике Каприлес је супротност Чавесу - залаже се за тржишну економију, а као модел развоја земље види Бразил.

Венецуеланци на председничким изборима одлучују да ли ће на челу државе остати Хуго Чавес који се кандидовао за нови шестогодишњи мандат после скоро 14 година на власти, или ће доћи кандидат опозиције Енрике Каприлес.

Хуго Чавес (58) је на челу државе од 1999. године, преживео је покушај државног удара, протесте и неколико гласања о његовој администрацији.

Он је 2006. убедљиво победио расцепкану опозицију. Овог пута Чавес суочава се с кандидатом који му је озбиљан изазов.

Енрикеа Каприлеса (40), подржава коалиција од преко 30 опозиционих партија. Каприлес, адвокат и бивши гувернер државе Миранда, рекао је да жели да задржи популарне социјалне програме, али и да побољша пословну климу у земљи.

Када изађу на изборе у недељу гласачи у Венецуели одлучиће да ли да наставе Чавесову верзију социјализма или да траже промене. Чавес је фаворит у анкетама и има око десетак процената предности у односу на свог ривала, бившег гувернера Каприлеса.

Према најновијим анкетама актуелни председник и даље води, са више од 49 одсто гласова према 39 одсто за Каприлеса, и око 12 одсто неопредељених. Око 19 милиона Венецуеланаца има право гласа за ове изборе.

Чавесова битка са раком била је једна од главних тема у предизборној кампањи, али многи сматрају да су ови избори заправо референдум о резултатима Чавесове социјалне политике.

Током кампање Чавес, ослабљен од болести био је мање активан, користећи максимално државне медије, док је енергични Каприлес, прелазио целу земљу, и анимирао гласаче.

Чавес је за агенцију Франс прес рекао да је излечен од рака дијагностикованог у јуну 2011. и да је способан да влада бар до 2019.

Користећи велике нафтне ресурсе Венецуеле да плати социјалне програме и субвенције вредне млијарди долара председник је у прошлости био у стању да задржи подршку већине гласача.

Венецуела има највеће доказане резерве нафте на свету, према процени Организацији земаља произвођача нафте (ОПЕК) и нафта представља 90 одсто девизних прихода.

Чавесови пројекти

Како су се приближавали избори Чавес је повећао изградњу нових државних стамбених пројеката у Каракасу којим се отварају радна места и граде станови за сиромашне.

Од доласка на власт 1999. председник Чавес био је врло присутна и контроверзна личност на међународној сцени. Отворено је подржавао владе Кубе, Ирана, Сирије и Белорусије и жестоко критиковао америчку администрацију. Такође је одржавао блиске пословне везе са Русијом од које је куповао војну опрему, и Кином која има велике инвестиције у Венецуели.

Чавес даје знатне количине нафте Куби, Никарагви и више карписких земаља кроз групацију Петрокарибе. Каприлес је рекао да ће овај програм укинути и трошити више новца на сиромашне у Венецуели.

Чавесова инспирација је бивши кубански вођа Фидел Кастро, и себе представља као брану америчком "империјализму".

Као контраст Чавесу Енрике Каприлес потиче из богате породице. Адвокат по професији, Каприлес је постао најмлађи члан венецуеланског доњег дома парламента са 25 година. Био је градоначелник Баруте, предграђа Каракаса и затим гувернер државе Миранда.

Каприлес је дугогодишњи Чавесов противник. Залаже се за тржишну економију и каже да треба исправити вишегодишњу социјалистичку владавину Чавеса олакшавањем приватног предузетништва и инвестиција. За Каприлеса модел развоја је Бразил.

У земљи са слабом привредом и распрострањеним криминалом многи гласачи преиспитују своју подршку Чавесу и после скоро 14 година његове владавине доста њих се окреће ка 40-огодишњем Каприлесу. Председник се бира на шестогодишњи мандат.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи