Читај ми!

Радо Аустријанац иде у војнике

Почетком наредне године у Аустрији ће се одржати референдум о укидању, односно остајању опште војне обавезе, договорили се министри полиције и одбране у Бечу. На гласачким листићима биће питања - "Јесте ли за професионалну војску или за очување опште војне обавезе".

Министри унутрашњих послова и одбране Аустрије договорили су детаље о референдуму о будућности војске, који, према одлуци коалиционе владе коју чине Социјалдемократска партија Аустрије (СДП) и Народна странка (НС), треба да се одржи почетком идуће године.

Аустријанци ће 20. јануара идуће године одлучити од будућности војске, а СДП жели професионалну војску и укидање војне обавезе, док се НС залаже за останак војне обавезе, али реформисане.

Министри Јохана Микл-Лајтнер и Норберт Дарабоша предложили су два могућа питања на гласачким листићима - "Јесте ли за увођење професионалне војске и плаћену добровољну социјалну годину", или "Јесте ли за очување опште војне обавезе и цивилног служења војног рока".

Та два питања ће поделити грађане у два табора наредних месеци, пошто ће обе странке започети ускоро кампању за придобијање што више подржаваоца својих ставова.

Већ дуже време се у Аустрији води дискусија о сврсисходности војне обавезе. Тако СДП сматра да би професионална војска боље бринула о безбедности и смањила трошкове, док НС тврди да би тиме само порасли трошкови, а безбедност не би могла бити гарантована на прави начин.

То питање је дуго било и тема расцепа међу коалиционим партнерима, који су успели да се договоре око одржавања референдума, како би о спору одлучили грађани.

Аустрија има око 45 хиљада војника, а половину чине регрути на одслужењу војног рока, а постоје и професионални војници који се шаљу у међународне мисије НАТО-а, ЕУ и УН-а.

Војни рок у Аустрији траје шест месеци, односно девет за оне који се одлуче за цивилну службу и обавезан је за све војно способне мушкарце од 18 до 35 године живота.

Од 1998. године војску добровољно могу да служе и жене.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи