Читај ми!

Влада Чешке пред падом?

Предлог чешке владе о повећању ПДВ-а за један одсто и повећању пореза од седам одсто за оне који највише зарађују није прошао у парламенту. Уколико мере штедње ни други пут не буду усвојене, влада ће морати да поднесе оставку и следе парламентарни избори.

Посланички дом чешког парламента одбио је, после вишечасовне бурне дебате, нови пакет мера штедње и повећања пореза на додату вредност (ПДВ) којим влада премијера Петра Нечаса покушава да консолидује јавне финансије.

Закон о повећању ПДВ-а за један одсто, на 15 у нижој тарифи, по којој је опорезована храна и неке најнужније потребе, и на 21 одсто за све остале производе и услуге, као и предлог владе да људи који месечно зарађују више од 4.000 евра плаћају већи, тзв. солидарни порез на приходе, одбацио је раније Сенат чешког парламента.

План да се повећа ПДВ критиковао је и оснивач Нечасове Грађанске демократске странке, председник Чешке Вацлав Клаус, који је рекао да је план самоубилачки за привреду коју ће само гушити у тренутку кризе.

Премијер Нечас вечерас није успео да обезбеди 101 глас у доњем дому од 200 посланика, неопходан да се надгласа вето Сената. Недостајало је шест гласова из његове странке да закон прође.

Иако је Нечас пре гласања запретио да ће влада поново усвојити исти закон и спојити са поновним гласањем и питање поверења влади, вечерас је рекао да ће влада сутра поново усвојити тај закон, али да је спреман да преговара о евентуалним изменама у њему.

На дневни ред парламента тај закон би, према проценама аналитичара, могао да дође почетком децембра.

Без предложених мера штедње и повећања пореза, према прорачуну министра финансија Мирослава Калоусека, буџету ће недостајати поред планираног дефицита још милијарда евра.

Уколико предлог ни други пут не буде усвојен, влада мора да поднесе оставку и следе парламентарни избори.

Узгредна жртва спора у самој владајућој коалицији око тога да ли треба оптерећивати привреду у време кризе повећањем ПДВ-а била је и реституција црквене имовине - закон о враћању национализоване имовине на које 17 верских заједница у Чешкој чека читаве 22 године.

Против реституције била је опозиција која инсистира да цркве на враћање имовине и обештећење сачекају нека боља времена, и да прође криза.

Владајућа коалиција није била сигурна да би за тај закон обезбедила неопходну већину гласова, те је гласање о њему радије одложила. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи