Читај ми!

Кризни план САД за Иран

Американци представили израелском премијеру Бењамину Нетанијахуу кризни план за Иран, који предвиђа војну акцију уколико Техеран не подлегне дипломатском притиску.

Председник САД Барак Обама је, почетком месеца, послао свог саветника за националну безбедност Тома Донилона да израелском премијеру Бењамину Нетанијахуу пренесе да Американци имају кризни план за Иран, којим су предвиђени кораци уколико дипломатски напори не дају резултате, пише лист Харец.

Саветник израелског премијера Харел Локер, одбио је да коментарише ове наводе. Још један израелски званичник, када су га са војног радија звали телефоном, само је одговорио да "не коментарише дипломатске састанке иза затворених врата".

Израелски лист наводи да је тај тајни састанак најзначајнији дипломатски напор САД у последњих неколико месеци да убеди Израел да не покреће војну акцију против Техерана.

Цитирајући неименованог америчког званичника Харец пише да је Донилон пренео Нетанијахуу да Пентагон планира могући напад на иранске нуклеарне инсталације.

Амерички дипломата је, како се наводи, упознао израелског премијера о способностима америчких јединица на Блиском и Средњем Истоку о пробијању бункера у подземне нуклеарне инсталације.

Са друге стране, израелски званичници упозорили су Запад да је само питање времена када ирански нуклеарни програм достигне "зону имунитета" - толики степен развоја да бомбардовање нуклеарних постројења једноставно неће бити довољно ефикасно.

Приликом посете Јерусалиму, почетком месеца, Хилари Клинтон је рекла да су Израел и САД "на истој страни".

"Наш избор је јасан. Искористићемо све елементе америчке моћи да спречимо Иран у развоју нуклеарног оружја", рекла је Клинтонова.

Републикански кандидат за председника САД Мит Ромни стигао је јуче у посету Израелу, а данас ће се састати са низом званичника.

Ромни оштро критикује Обаму због политике према Ирану, и истиче да ће, уколико буде изабран за председника, водити много оштрију политику према Техерану.

У складу са тим је и изјава његовог саветника Дена Сенора да ће Ромни подржати израелски војни план против Ирана, док је сам Ромни рекао да би подржао израелски напад на нуклеарна постројења Техерана.

Запад оптужује Иран да је део његовог нуклеарног програма производња нуклеарног оружја, што Техеран одлучно одбацује истичући да програм има искључиво мирнодопске циљеве.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи