Читај ми!

Амерички војник убијао цивиле

У Авганистану један амерички војник убио 17 цивила у провинцији Кандахар, кажу очевици из села где се догодило масакр. Власти тврде да је погинуло 7, а рањено још десетак Авганистанаца.

Очевици тврде да је 17 авганистанских цивила, убио је један амерички војник који је изашао из своје базе у провинцији Кандахар на југу Авганистана и запуцао на цивиле, преноси агенција АФП.

Авганистрански званичници тврде да је погинуло седам, а рањено десетак цивила. 

Масакр се десио када је припадник америчких снага изашао из базе и онда пуцао у цивиле који су се налазили у својим кућама. Американац који је одмах потом ухапшен, упао је три куће и пуцао на жене, децу и старије мушкарце, рекли су очевици агенцији АФП.

Авганистански министар унутрашњих послова најоштрије је осудио овај напад, у коме је према изјавама неких званичника и очевидаца, амерички војник убио или ранио најмање 16 особа.

Међународне снаге НАТО за одржавање мира у Авганистану, ИСАФ, изразиле су у саопштењу "дубоко жаљење због тог инцидента".

"Догодио се инцидент у којем је више цивила рањено, мада за сада нема извештаја да је неко погинуо", изјавио је за Ројтерс портпарол ИСАФ-а капетан Џастин Брокхоф.

Амерички војни званичници не наводе број погинулих цивила.

Поверење међу њима је међутим, уздрмано последњих недеља након случаја спаљивања курана у највећој америчкој бази Баграм.

Уследили су масовни протести, али и више инцидената у којима су авганистански војници пуцали на припаднике међународних снага.

Данашња пуцњава могла би додатно да погорша ситуацију и изазове још веће неповерење међу авганистанским и војницима међународних снага.

Провинција Кандахар је упориште талибана који су на власти у Авганистану били од 1996. до 2001. када су их свргнуле снаге међународне коалиције предвођене САД. Међународне снаге од тада покушавају да заједно са авганистанским снагама реда успоставе мир у земљи.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи