Читај ми!

Фицов СМЕР победио

На ванредним парламентарним изборима у Словачкој победила странка СМЕР, социјалдемократе Роберта Фица. Председник Иван Гашпарович најавио да ће Фицу поверити мандат за састав нове владе. Десница доживела дебакл.

Социјалдемократска партија СМЕР бившег премијера Роберта Фица освојила је 83 мандата у једнодомном парламенту са 150 посланичких места, саопштила је данас Централна изборна комисија на основу обраћених 100 одсто бирачких листића.

На основу обрађеног изборног материјала са свих 5.956 бирачких места, за Фицову странку гласало је 44,4 одсто бирача, чиме је освојила већину у Парламенту и може сама да формира нову владу.

На другом месту је Хришћанско-демократски покрет са 8,8 одсто освојених гласова бирача (16 мандата), а на трећем Партија обичних људи и независних личности са 8,55 одсто и 16 мандата.

Партија Мост освојила је 13 мандата, десна Словачка демократска и хришћанска унија - Демократска партија 11 мандата, као и партија Слобода и солидарност.

Одзив на јуче одржаним ванредним изборима био је 59,1 одсто.

Председник Словачке Иван Гашпарович изјавио је данас да ће мандат да састави нову владу поверити победнику, бившем социјалдемократском премијеру Роберту Фицу.

Иако је јутрос, после бурног славља у седишту странке, Фицо најавио да ће ипак разговарати са странкама деснице и покушати да састави коалициону владу, аналитичари су уверени да ће Словачком први пут од 1989. године и плишане револуције владати једна странка.

Након затварања биралишта Фицо је најавио да ће његова влада ако за њу добије мандат, бити проевропска и солидарна са Европском унијом и у временима кризе, јер земља осетно више од Уније добија него што даје.

Према резултатима избора, Словаци су одлучили да својим гласом изразе протест против корупционашке спреге тајкуна и политичара, као што су то недељама пред изборе чинили у протестима на улицама словачких градова.

Досијеи тајне полиције на интернету са аудио снимцима о сусретима политичара и тајкуна - пре свега досије "Горила", због чега су демонстранти неколико пута у Братислави гађали јајима и петардама зграду Владе, Парламент и председничку палату, драстично су смањили вољу Словака да гласају за две странке деснице, чији политичари се у тим досијеима највише помињу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи