Читај ми!

Американци на мети талибана

Талибани преузели одговорност за убиство два америчка војна саветника убијена у авганистанском министарству одбране. САД повлачи своје особље из министарстава у Кабулу. У сукобима демонстраната и снага безбедности погинуло четворо, а повређено више од 50 људи.

Два америчка војна саветника погинула су у пуцњави у министарству одбране у Кабулу. Најмање четворо цивила погинуло, а више од 50 је повређено у данашњим сукобима снага безбедности и демонстраната.

Талибани су преузели одговорност за данашње убиство два америчка војна саветника у Авганистану, до којих је дошло у добро чуваној згради министарства одбране у Кабулу.

Како су саопштили талибани, убиство је одмазда за спаљивање примерака муслиманске свете књиге Куран у америчкој војној бази Баграм пре пет дана.

Амерички званичници су саопштили да је нападач на слободи и да је у току лов на њега.

Главнокомандујући НАТО снага у Авганистану генерал Џон Ален одлучио се да повуче све запослене у министарствима у Кабулу након што су убијена двојица америчких саветника у авганистанској престоници.

"Из очигледних разлога безбедности, ја сам одмах предузео мере како би били повучени сви запослени у међународним снагама који раде за министарства у Кабулу", навео је Ален.

Раније данас авганистански званичници тврдили су да је убица "западњак". До напада је дошло у време високих напетости између Авганистанаца и Американаца због спаљивања неколико примерака муслиманске свете књиге Куран у војној бази САД код Баграма.

Авганистански званичници тврде да данашња убиства у министарству унутрашњих послова у Кабулу падају на душу једног међународног саветника.

Један од авганистанских званичника тврди да је до убиства дошло у посебно обезбеђеној соби унутар зграде министарства у које авганистанско особље не може да улази.

Са друге стране, портпарол НАТО-а Џими Камингс одмах је одбацио такве тврдње.

Демонстрације се настављају 

Хиљаде Авганистанаца протестују већ пети дан у четири авганистанске провинције због недавног спаљивања примерака Курана у највећој америчкој бази у тој земљи у Баграму.

Највећи број жртава забележен је у граду Кундуз, а велики број полицајаца је повређен.

Најновији протести избили су широм земље, а најмасовнији су у областима Лагман, Пактика, Баглан и Нурестан. У Лагману је повређено најмање 15 људи када је стотине демонстраната покушало да упадне гуверерову резиденцију.

Приликом интервенције снага безбедности двоје цивила и један официр тешко су повређени.

Протести у осталим градовима протичу за сада мирно, а демонстранти се окупљају у провинцијама Логар и Нангархар на истоку, у Сари Пулу, Каписи, Парвану, Кунару и Нуристану, рекао је портпарол министарства унутрашњих послова.

У нередима који су пратили протесте у протекла четири дана погинуло је 24 људи, док их је на десетине рањено.

У ноћи између понедељка и уторка у највећој америчкој бази у Авганистану, у Баграму, удаљеној око 60 километара од Кабула, надлежни су одузели примерке Курана од затвореника у тој бази и спалили их.

Како тврде надлежни, затвореници су користили странице Курана да се дописују међу собом.

У међувремену, амерички председник Барак Обама је пре два дана упутио "најискреније извињење" авганистанском народу збоге те "грешке" која је учињена из "незнања и непажње".

Представници међународне мисије НАТО-а у Авганистану покренули су истрагу поводом тог случаја. Амерички генерал Џон Ален позвао је Авганистанце да "испоље стрпљење и уздржаност док се чињенице прикупљају".

"Сарадња са авганистанским властима је једини пут да се ова велика грешка исправи и учини све да се никада не понови", закључио је Ален.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи