Читај ми!

Избегнут други Чернобиљ

Приликом пожара на руској подморници "Јекатеринбург" где су се налазиле ракете са нуклеарним бојевим главама и торпеда, да је дошло до експлозије, пише руски недељник "Власт", неколико тона радиоактивног материјала било би ослобођено у атмосферу широм Европе.

Пожар на атомској подморници "Јекатеринбург", који се десио уочи Нове године, могао је да се претвори у највећу нуклеарну катастрофу од Чернобиља, јер су се на подморници, изгледа, налазиле нуклеарне ракете са бојевим главама и торпеда.

Тако тврди недељник Власт издавачке куће "Комерсант", позивајући се на неименоване изворе у армији, додајући да се поред наведених ракета у подморници налазе и два нуклеарна реактора.

Евентуална експлозија бојевих глава, за које извори верују да су се налазиле на броду, или оштећење реактора, могло је да изазове трагедију са несагледивим последицама.

Оно што се питају новинари руског недељника, а на шта засад немају одговоре, јесте како је могуће да је подморница подигнута на плутајући ниво, у области Мурманска, са тешким наоружањем у себи.

По свим правилима, чак и у случају ванредног ремонта, посада је била дужна да уклони све наоружање са подморнице пре подизања из воде, али изгледа да су поступили мимо процедуре.

Да се којим случајем катастрофа заиста догодила, најугроженији би били руски северни суседи, Финци, Скандинавци, као и они са Балтика, али тешко је веровати да би било ко у Европи остао спокојан, јер би то значило да би неколико тона радиоактивног материјала било ослобођено у атмосферу.

Пожар на подморници угашен је уз доста напора, а војска је кратко саопштила да није било цурења нуклеарних честица, као и да подморница мора на озбиљну поправку. Тај инцидент прошао је медијски готово незапажено, јер се десио три дана уочи Нове године.

Пожар на "Јекатеринбургу" био је осми случај избијања ватре на нуклеарним подморницама, а свих осам случајева забележено је током ремонта. Од тога, пет пута је пожар избио у истом ремонтном заводу "Звездочка".

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи