Читај ми!

Распад Либије?

Најмање петоро људи убијено у територијалним сукобима ривалских племена у југоисточној Либији, чиме се неспосбност централних власти да успоставе контролу још више испољава. Представници Ал Куфре прете проглашавањем независности, уколико не добију помоћ из Триполија.

У граду Ал Куфра, на југоистоку Либије, већ два дана траје територијални сукоб племена. Најмање петоро људи убијено, а централне власти у Триполију још се не оглашавају поводом апела за помоћ. 

Пуцњава је избила у недељу у граду Ал Куфра и још траје. Локални борци из племена Зваи сукобили су се са припадницима етничке групе Тибу са Исом Абделом Маџидом, кога оптужују да је потпомогнут плаћеницима из Чада напао Ал Куфру.

Маџидови људи, који су помагали и подржавали либијске побуњенике 2011. године поставили су камп северно од града у недељу.

Фархат Абдел Карим Бу Харег, координатор Одељења за друштвене односе локалних власти, критиковао је прелазне власти у Триполију да запостављају југоисток земље, упркос чињеници да је регија Ал Куфра највећа и потребна јој је помоћ у обезбеђивању границе са Суданом и Чадом.

Харег је истакао да ће регион бити приморан да прогласи независност, уколико им не буде пружена помоћ у заустављању плаћеничких напада.

"Напомињем да, уколико централне власти не одговоре на наше захтеве за помоћ, бићемо приморани да прогласимо независност", рекао је Харег.

Локални борци тражили су помоћ од Бенгазија и Мисурате, али још увек нису добили никакав одговор. Многи путеви у региону су затворени, а постоје и наводи да је аеродром, такође, ван употребе због борби.

Из Ал Куфре наводе и да су плаћеници из Чада и Јужног Судана умешани у сукобе и да се стање у провинцији знатно погоршало након што је локална касарна нападнута.

"Дошли су у око 40 возила и напали војну касарну, убивши при том стотине војника", рекао је Харег.

Остаје да се види да ли ће и када централне власти послати неку помоћ у људству како би стабилизовала регион.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи