Читај ми!

Премијер Пакистана на мети суда

Врховни суд и званично оптужио премијера Пакистана Јусуфа Разу Гиланија због непоштовања суда. Пакистанском премијеру замера се да не чини довољно да би се испитала корупционашка афера председника државе Асифа Алија Зардарија.

Пакистански Врховни суд данас је и званично оптужио премијера Јусуфа Разу Гиланија за непоштовање суда, јер његова влада две године одбија да покрене истрагу о корупцији председника Асифа Алија Зардарија.

Премијеру прети казна од шест месеци затвора, а и смена са функције у случају да буде осуђен.

Премијер није директно умешан у аферу названу "Швајцарски рачуни" председника Зардарија, али је он оптужен за непоштовање суда, јер од 2009. године одбија да од швајцарских власти затражи поновно отварање истраге о пословима врло непопуларног председника државе.

Влада је тај захтев одбила, уз образложење да Зардарија штити имунитет.

Оцењујући да је реч о "политичком процесу" председнику државе, Гилани тврди да није у могућности да затражи од Швајцарске поновно отварање истраге, али тај аргумент Врховни суд је одбио. 

Врховни суд је 2009. укинуо општу амнестију из 2007. године, којом је садашњи председник Зардари био поштеђен истраге о корупционашким пословима током деведесетих година, а зарада од тих послова пребачена је на рачуне у Швајцарској.

Након тога, суд је затражио од владе да захтева од швајцарског правосуђа поновно покретање истраге, али влада то никада није учинила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи