Читај ми!

Бомбашки рат Ирана и Израела

Израел оптужује Техеран за серију напада на своје дипломате. Двоје људи повређено у бомбашким нападима на израелске дипломате у Њу Делхију и Тбилисију. Иран ојачао морнарицу и спремио брзе бродове који се могу користити у самоубилачким нападима. Америка неће дозволити затварање Ормуског мореуза.

Засад непознати починиоци извршили су бомбашке нападе на израелске дипломатске мете у Индији и Грузији. У бомбашком нападу у Њу Делхију повређено је двоје људи, док је експлозија у Грузији спречена пошто је бомба откривена пре него што је експлодирала.

Иако нико није преузео одговорност, сумња се на Иран и либански Хезболах, који је скоро обележио убиство једног од својих команданата Имада Мугнијеха иза којег се сумња да стоји Израел.

Експлозија, која се десила близу амбасаде у Њу Делхију, потпуно је разорила аутомобил. Према наводима очевидаца, бомбу, која је ранила супругу једног израелског дипломате и возача, подметнула је под аутомобил једна особа на мотоциклу, саопштио је вечерас шеф полиције Индије новинарима, а преносе израелски медији.

Тали Јехошуа Корен, супруга представника израелског Министарства одбране у Индији, пренета је у болницу након што је задобила ране од шрепнела, а ускоро ће се донети одлука да ли да буде пребачена у Израел. Индијски званичици су раније саопштили да је и возач пребачен у болницу.

Иран је одбацио као "чисту лаж" оптужбе да је умешан у бомбашки напад на израелску амбасаду у Индији, изјавио је амбасадор Ирана у Њу Делхију, јавила је иранска новинска агенција ИРНА.

"Иран осуђује сваки терористички напад и снажно одбацујемо неистините коментаре израелског званичника", изјавио је Мехди Набизадех, пренео је Ројтерс.

Данас је један Грузијац, који ради у израелској амбасади у главном граду Грузује, Тбилисију, позвао полицију када је приметио чудан објекат на возилу амбасаде. Испоставило се да се ради о експлозивној направи која се састоји од ручне гранате и изведена је контролисана експлозија, а возило је однето на даљу проверу.

Ирански "каитени"

Самоубилачки бродови, од Другог светског рата, виђени су само једном и то у Јемену када је Ал Каида тешко оштетила разарач "Коул". Претходно, користили су их Јапанци и звали "каитен". Наводно, данас их спрема Техеран за нападе на америчку Пету флоту.

"Повећали су број подморница..., повећали су број брзих борбених чамаца. Неки од тих бродова су опремљени експлозивним пуњењима, што наводи на закључак да би могли бити употребљени у самоубилачким нападима", рекао је командант Пете флоте, вицеадмирал Марк Фокс.

Тврдње америчког адмирала лако би се могле подвести под спекулације и пропаганду, јер су Иранци махом шиити, којима самоубилачки напади, уколико се нешто у међувремену није драматично променило, нису баш део традиције.

Адмирал Фокс је, такође, упозорио на велики број противбродских мина које Иран држи у арсеналима, али је посебно упозорио на десет мини-подморница.

Војни аналитичари већ месецима тврде да иранска морнарица не представља достојног противника Петој флоти у чијем се саставу увек налази бар један од носача авиона класе "нимиц".

Упозорење америчког адмирала делом је, како се чини, производ опреза који датира још из 1996. године када се самоубица Ал Каиде "забио" у бок разарача "Коул" и том приликом убио 17 морнара.

"Спремни смо на такву могућност", рекао је адмирал Фокс додајући да Америка не верује да ће Иран покушати да затвори Ормуски теснац.

 

Број коментара 59

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи