Читај ми!

Побуна последњег Гадафија

Сади Гадафи спрема побуну. У контакту сам са воjницима и припадницима милиција. Спреман да се сваког часа врати у Либију", рекао је Гадафијев син. Нове власти признају да имају проблема на терену, али да Сади није разлог за несаницу.

Последњи од синова Моамера Гадафија који је на слободи, Сади најавио велику побуну против нових власти у Либији, мада није баш сасвим јасно да ли је у стању да те најаве испуни, иако је држава већ месецима у приличном расулу.

Сади, који се налази у Нигеру, је рекао да у Либији има још много присталица, међу којима и неколико званичника Привременог националног савета, тела под чијом су командом заробљени, мучени и на крају брутално убијени Муамер и Мутасим Гадафи.

"Прво, то неће бити мала побуна... Устанак ће се дићи у целој Џамахирији. Та побуна већ постоји и расте из дана у дан", рекао је Сади Гадафи телевизијској мрежи Ал Арабија.

Син бившег либијског вође истакао је да Либијци требају да се побуне против милиција како би се спречило даље погоршавање стања у земљи.

"Прелазна власт није легитимна и не може да успостави контролу над милицијама. Позивамо све Либијце да буду спремни на побуну. Морамо да извршимо притисак да променимо ситуацију и одстранимо зло које постоји у Либији", рекао је Сади.

Према његовим речима 70 одсто становништва незадовољно је тренутним стањем. "А и како би били задовољни када Либијом владају банде", упитао је Сади.

Замољен да прокоментарише Национални прелазни савет Сади је оценио да ће доћи дан када ће "либијски народ бити у стању да очисти земљу од те банде".

"Потрудићу се да после тог дана не буде осветничких акција, попут ових које се спроводе данас", нагласио је син бившег либијског вође.

Од краја побуне и убиства Муамера Гадафија нове либијске власти суочавају се са великим проблемима и немогућношћу да зауздају зараћене милиције и племенске поделе.

Оружане групе, попут оних из Зинтана и Мисурате, веома су утицајне и јаке и, уз тек понеку пацку централних власти из Триполија, раде шта хоће.

О осветничкој политици злостављања и мучења последњих месеци све чешће извештавају хуманитарне и организације за заштиту људских права, попут Амнести интернешенала, Хјуман рајтс воча и Лекара без граница.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи