Читај ми!

Хомс у (не)милости војске

Најмање 110 погинулих у гранатирању Хомса. Сиријске власти и даље тврде да се боре против терориста. Генерални секретар УН Бан Кимун тврди да је неуспех усвајања резолуције о Сирији "катастрофалан" по становништво те земље.

Сиријска војска наставила је операције против побуњеника у Хомсу бомбардујући град минобацачима и вишецевним ракетним бацачима. Најмање 110 људи погинуло је у гранатирању неколико делова града Хомса, епицентра побуне против режима председника Башара ел Асада.

Према наводима очевидаца, број жртава је највероватније још већи, пошто су чланови две породице биле у својим кућама у тренутку када су оне погођене.

Сиријски режим је потврдио да спроводи војне акције у Хомсу, али да је циљ да се ухвате терористичке групе које су, како се тврди, одговорне за насиље над цивилима. 

У последњој операцији, која за циљ има чишћење побуњеничких џепова у Хомсу, снаге безбедности покренуле су немилосрдну офанзиву, бомбардујући град у нади да што пре преузму потпуну контролу над градом од милион становника.

Активисти и становници града тврде да је током протекле недеље, када су кренули најинтензивнији напади на Хомс од почетка побуне у марту, убијено више стотина људи, наводи Ројтерс.

Револт је почео уличним протестима, али је у многим деловима земље прерастао у оружану побуну.

И док сукоби трају, међународна заједница тражи нове дипломатске приступе у заустављању крвопролића у Сирији. 

Генерални секретар УН Бан Кимун изјавио је да је неуспех Савета безбедности УН да изгласа резолуцију о Сирији био "катастрофалан" по сиријски народ, што показује пораст броја мртвих.

"То је охрабрило сиријску владу да појача рат против свог народа", рекао је Бан у среду после брифинга у Савету безбедности о догађајима на Блиском истоку, преноси АФП.

У Сирији је, према информацијама организација за људска права, од избијања побуне пре 11 месеци погинуло око 6.000 људи.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи