Читај ми!

Фудбал и Фокланди

Аргентинска прва фудбалска лига ће највероватније носити име "Крстарица Генерал Белграно", по потопљеном броду у Фокландском рату. То је најновији потез власти у Буенос Ајресу у дипломатском рату са Лондоном.

Нико никад не би помислио да ће Аргентинци икада имати разлог да се радују на помен крстарице Генерал Белграно. То је вероватно због тога што се нико досад није досетио да назове националну фудбалску лигу по потопљеном броду, пише британски Гардијан.

Међутим, аргентинска влада жели да, у част и уочи обележавања 30 година од краја Фокландског рата, фудбалску лигу назове "Крстарица Генерал Белграно", која је потопљена 1982. године у рату са Великом Британијом.

Аргентинска председница Кристина Кирхнер обезбедила је велику подршку јужноамеричког континента у дипломатској офанзиви против Велике Британије, чији је премијер Дејвид Камерон, пре неколико недеља, оценио да Аргентина води колонијалистичку политику.

Кирхнерова сада жели да од веома страственог фудбалског такмичења створи снажан извор презира и национализма. Тим потезом аргентинске власти желе и да војни пораз и понижење претворе у национални понос, пише Гардијан.

Аргентинска влада је формално власник тамошње прве лиге и зато се телевизијски преноси емитују на јавним каналима. Такмичење у аргентинској првој лиги почиње 11. фебруара, а титулу брани Бока Јуниорс.

После више од десет година мирних дипломатских тонова, Фокландска острва су прошле године опет постала камен спотицања у односима Буенос Ајреса и Лондона, када су британске компаније почеле да буше морско дно у потрази за нафтом.

Након тога више пута су размењиване оштре речи између лидера две земље. Ипак, чини се да је заоштравању ситуације највише допринела Велика Британија пре две недеље, када је послала разарач "Непоколебљиви" у воде око острва.

Тај потез додатно је разљутио аргенитнску председницу, која је најавила да ће у четвртак објавити важно саопштење у вези са Фокландским острвима.

Потапање Белграна

Крстарицу "Генерал Белграно", названу по оснивачу независне Аргентине Мануелу Белграну, потопила је нуклеарна подморница "Освајач" 2. маја 1982. године.

Упркос чињеници да је крстарица била изван вода које је Велика Британија прогласила својим, тадашња премијера Маргарет Тачер одлучила је да генерал Белграно представља претњу и наредила напад.

Брод је погођен са два торпеда и убрзо након тога је потонуо, приликом чега је 323 морнара умрло.

Губитак тако великог брода и људи шокирао је аргентинску војну хунту. Наслови у британским листовима после потапања додатно су изнервирали Аргентинце.

Рат за Фокландска острва почео је 2. априла и трајао је 10 недеља, погинуло је 907 особа, а завршен је победом Велике Британије.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи