Читај ми!

Веза Брејвик–Улемек?

Норвешка полиција испитује везу између терористе Андерса Брејвика, одговорног за масакр у Ослу и на острву Утоји, и Милорада Улемека Легије, бившег команданта "црвених беретки".

Полиција у Норвешкој истражује могућу везу између Андерса Беринга Брејвика, одговорног за масакр у Ослу и на острву Утоји, и Милорада Улемека Легије, бившег команданта "црвених беретки", осуђеног за убиство бившег српског премијера Зорана Ђинђића, објавила је Норвешка радио-телевизија (НРК).

НРК, на основу полицијске документације у коју је имао увид, наводи да полиција истражује могуће контакте које су Брејвик и Улемек могли да имају почетком 2002. године у Либерији.

Брејвик је рекао полицији да је његова организација "Витезови темплари" формирана 2002. године као "резултат НАТО бомбардовања хришћана у Србији". Брејвик је додао и да је разлог што је путовао у Либерију 2002. године био да се сретне са ратним херојима из Србије, преноси норвешка државна телевизија.

Терориста који је 22. јула прошле године у бомбашком нападу у центру Осла, а затим на острву Утоји, убио 77 људи није желео да каже кога је срео у Либерији, али, према наводима НРК, полиција верује да би та особа могла бити Милорад Улемек Легија.

Лист Дагбладет наводи да је 27. септембра 2011. године полиција Осла упутила захтев полицији Србије у коме се траже информације о Улемеку. У сажетом манифесту "2083: Европска декларација о независности", Брејвик позитивно говори о Улемеку.

Према наводима Дагбладета, Брејвик је норвешкој полицији објаснио да, на многе начине, већина симбола организације "Витезова темплара" потиче из Србије.

НРК наводи да је Брејвик, оптужен за тероризам, вероватно био инспирисан неколицином "хришћанских терориста и убица".

Међу њима је био и командант "црвених беретки" Легија, како наводи норвешка полиција, која због тога сада истражује податке о Улемеку, осуђеном у Србији за убиство премијера Зорана Ђинђића, и проверава да ли може да га повеже с Брејвиком.

Полиција испитује и зашто је Брејвик 2002. године путовао у Либерију. Брејвик тврди да је тамо срео једног Србина, ратног хероја, а НРК наводи да је Брејвик могао срести Улемека, током "лова на дијаманте у Африци".

"Српски ратни херој који је у борбама убио бројне муслимане покушавао је да заради новац на крвавим дијамантима у ратом растрзаној земљи западне Африке", наводно је рекао Брејвик.

Током полицијског испитивања, он је одбио да говори о детаљима својих наводних контаката. НРК преноси да је само рекао: "Сада сте очигледно сви затечени тадашњим ратним злочинима, али они су хероји, зар није тачно".

На статусном саслушању суд у Ослу је одлучио да оптужени Брејвик остане у притворској јединици у затвору Ила, крај Осла, до почетка главног процеса 16. априла.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи