Читај ми!

Сирија, рат и дипломатија

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров разговарао у Дамаску са председником Башаром ел Асадом. Асад спреман на дијалог са свим политичким снагама у земљи, а Москва ће радити са сиријском опозицијом на смиривању ситуације, рекао Лавров. Најмање 19 људи погинуло, а 40 је рањено у најновијем нападу на Хомс. Запад бежи из Сирије.

22.24 - У бомбардовању Хомса погинуо извештач Франс преса Мазар Тајара. Акција сиријске војске се наставља. 

16.15 - Француска и Италија повлаче своје амбасадоре из Сирије.

16.00 - Арапске заливске монархије протераће сиријске амбасадоре из својих земаља и повући ће своје из Дамаска, због "колективног масакра" који, како наводе, спроводи сиријски режим.

15.09 - Израелски војни званичници забринути због могућности да би либански Хезболах могао да прибави оружје из Сирије.

Сиријска војска обновила је бомбардовање Хомса, тек пар сати након доласка руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова у посету. Најмање 19 људи је погинуло, а 40 је повређено у најновијем артиљеријском нападу на трећи по величини град у Сирији.

"Бомбардовање је концентрисано на насеље Баба Амро. Има доста мртвих. У насељу нема струје и сви видови комуникације су прекинути", навео је један од опозиционих активиста Мухамед ал Хасан.

Према најновијим извептајима почели су окршаји између дезертера, стационираних у Хомсу и војске, која покушава да се пробије у насеља под контролом побуњеника.

Сиријска војска и даље тврди да су за сукобе одговорни терористи у Хомсу, који желе да поделе и саботирају државу. Државна телевизија наводи да је шест припадника снага безбедности убијено, док се биланс мртвих код терориста броји у десетинама.

У међувремену Сергеј Лавров разговарао је са сиријским председником Башаром eл Асадом.

Лавров је, после састанка, рекао да је сиријски председник спреман на дијалог са свим политичким снагама у земљи, док ће Москва радити са сиријском опозицијом на смиривању ситуације и окончању насиља.

"Јасно је да напори да се оконча насиље треба да буду праћени спровођењем разговора између свих политичких снага. Данас смо добили потврду председника Сирије о спремности да допринесе томе. Конкретно, Комисија за национални дијалог има сва овлашћења да то спроведе", рекао је Лавров, а преноси Итар тасс.

Лавров је најавио да ће Русија разговарати са различитим групама сиријске опозиције и позвао и друге силе да се укључе у разговоре са њима.

"Наставићемо да радимо са различитим опозиционим групама. Али са њима треба да раде и они који на њих имају већи утицај него што има Русија. Полазимо од једноставних и јасних циљева. Да се спречи убијање цивила. Региону је потребан мир. Сирији треба мир", истакао је Лавров.

Најновији напад војске у Хомсу долази након јучерашњег жестоког бомбардовања града, у ком је, према наводима организација за људска права, погинуло 95 људи, док је у петак убијено више од 200 особа.

Шеф руске дипломатије је оценио да је данашњи састанак у Дамаску био веома користан и да га је Асад уверио да је "у потпуности посвећен прекиду насиља одакле год оно долазило", као и да је Сирија заинтересована за продужетак рада посматрача Арапске лиге.

"Сирија жели да буде пријатељ који је у стању да помогне. Позиција Русије одиграла је одлучујућу улогу у заштити интереса наше земље", напоменуо је Асад.

Како је раније најавио, Лавров је Асаду пренео поруку руског председника Дмитрија Медведева, али није желео да открије садржај те поруке, рекавши само да ће је уручити примаоцу, пренели су руски медији.

Лаврова је, како преноси АП, у Дамаску дочекало хиљаде Сиријаца машући руским заставама и носећи транспарентне на којима је писало: "Хвала Русији и Кини" и фотографије Асада и руског председника Дмитрија Медведева.

Заједно са шефом руске дипломатије у Дамаск је стигао и шеф спољне обавештајне службе Михаил Фрадков. У међувремену, Запад наставља да повлачи своје амбасадоре, па су после Велике Британије и САД, то учиниле и Француска и Италија.

"Због погоршаног насиља које изводи режим у Дамаску против свог становништва, француски званичници су одлучили да позову на консултације свог амбасадора из Дамска", изјавио је портпарол француског министарства спољних послова у Паризу, преноси АФП.

Италија је такође одлучила да опозове амбасадора из Дамаска на консултације, али ће амбасада те земље остати отворена.

Асад не одустаје 

Сиријске власти поново су најавиле да ће наставити "операције" против "наоружаних група" у упоришту побуњеника, Хомсу, све до "поновног успостављања реда" у том граду.

"Министарство унутрашњих послова одлучно ће наставити операције против терористичких група све до успостављања безбедности и реда у свим квартовима Хомса и околине и све док не победимо и последњу особу која угрожава и терорише грађане", наводи се у саопштењу
министарства.

У саопштењу се тврди да су те "терористичке групе починиле последњих седмица ужасна убиства у којима је страдало на стотине недужних људи".

Опозициони сиријски Национални савет и Слободна сиријска војска позвали су сиријске и арапске пословне људе да пруже финансијску помоћ операцијама које воде противници режима Башара ел Асада.

Од почетка побуне против сиријског режима пре 11 месеци убијено је, према подацима опозиције, више од 6.000 људи.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи