Читај ми!

Цивилизације по Геану

Жестоке критике на рачун француског министра Клода Геана, који је изјавио да је цивилизација којој припада вреднија од других.

Француски министар унутрашњих послова Клод Геан доспео је на мету жестоких критика после његове изјаве дате током викенда да су неке цивилизације, посебно она којој и он припада, вредније од других.

Критичари коментаре Геана у најбољем случају сматрају погрешно протумаченим и циничним, а у најгорем – ксенофобичним, оцењује агенција АП.

Геан је, међутим, у интервјуу за Фигаро одбио да повуче своје речи, потврдивши да их је изговорио у суботу на састанку десничарског подмлатка у француском парламенту и називајући своје гледиште "разумним".

"Очигледно је приметити да немају све цивилизације исту вредност када је реч о хуманистичким врлинама попут наших", рекао је Геан у интервјуу за Фигаро. Геан је у интервјуу за француски дневник инсистирао да није иступио из свог домена када је разматрао стране цивилизације.

"Ко може да доведе у питање да постоје разлике у вредности између цивилизација које фаворизују демократију, штите индивидуалне слободе, промовишу права жена и цивилизација које прихватају тиранију, не придају значај слободама и не поштују једнака права између мушкараца и жена", цитира Фигаро Геанове речи од суботе.

Ривалски социјалисти отпужују Геана, који је из редова конзервативне Уније за народни покрет (УМП) француског председника Николе Саркозија, да су на његовој мети муслимани и ислам и да да својим изјавама жели да привуче бираче крајње деснице да гласају на предстојећим председничким изборима у априлу и мају за кандидата УМП.

Шеф кампање кандидата Социјалистичке партије Франсоа Оланда за председника Пјер Московици назвао је Геанове коментаре "унапред смишљеним, намерним и самосвесним гестом" којим има намеру да изгради "мостове између деснице и екстремне деснице".

И други социјалистички политичари описали су Геанове коментаре као лов на бираче из ултрадесничарског Националног фронта да се упецају у конзервативни Саркозијев УМП.

Главна тема Националног фронта у предизборној кампањи управо је превише ислама у Француској. Они тврде да пет милиона француских муслимана "нагриза" француску цивилизацију.

Саркози још није објавио да ли ће се кандидовати за председничке изборе, али се очекује да то учини почетком марта. У данашњем интервјуу за телевизију Франс 2 Саркози је гнев јавности због Геанових коментара назвао "смешним".

"Министар унутрашњих послова је рекао да цивилизација која не придаје исти значај правима мушкараца и жена нема исту вредност (као она која придаје). Не желим да кажем ништа против тога", рекао је Саркози.

Кандидаткиња Националног фронта Марин ле Пен није се огласила о том питању. Геан је прошлог марта изазвао сличне контроверзе када је говорећи о имиграцији рекао да "Французи понекад имају осећај као да више нису у сопственој кући". Ле Пенова је недуго после тога реаговала, рекавши да би Геан требало да добије "почасну чланску карту у Националном фронту".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи