Читај ми!

Договор Фатаха и Хамаса

Палестина ће формирати владу националног помирења на чијем ће челу бити председник Палестинске управе Махмуд Абас, закључено у споразуму између Абаса и лидера Хамаса Халеда Мешала. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху каже да је Абас, потписивањем споразума у Дохи, одустао од "пута мира".

Председник Палестинске управе Махмуд Абас биће на челу прелазне владе задужене за припрему избора, према споразуму који је потписао у Дохи са лидером радикалног палестинског покрета Хамас Халедом Мешалом.

Абас и Мешал потписали су споразум у присуству катарског емира шеика Хамада бен Халифа ал Танија.

"Декларација из Дохе", како је споразум назван, предвиђа "формирање владе националног помирења коју ће водити председник Махмуд Абас, а формираће је независне технократе како би било олакшано одржавање председничких и парламентарних избора и почела обнова појаса Газе".

Састав владе биће саопштен 18. фебруара у Каиру на састанку управе Палестинског ослободилачког покрета на којем ће учествовати све палестинске фракције, укључујући Хамас и Исламски џихад, рекао је представник Фатаха Азам ал-Ахмад.

У декларацији се не прецизира датум одржавања избора, првобитно предвиђених за мај на основу споразума о помирењу који су у априлу 2011. године закључили Абасов Фатах и Хамас.

Последњи избори били су у јануару 2006. када је победио Хамас, након чега је у јуну 2007. године преузео контролу у појасу Газе због чега је Израел увео блокаду тог подручја.

Две стране су се такође договориле да "наставе процес обнове ПЛО-а како би у ту организацију били укључени и Хамас и Исламски џихад.

"Крајње смо озбиљни. Споразум ће омогућити Палестинцима да све своје снаге усмере на суочавање с непријатељем", рекао је Мешал.

Нетанијаху: Абас одустаје од мира 

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху оштро је реаговао на потписивање споразума истакавши да је тим чином палестински председник Махмуд Абас одустао од "пута мира" са Израелом.

"Ако Абу Мазен (Махмуд Абас) примени оно што је потписано у Дохи он бира да одустане од пута мира за Хамас", рекао је Нетанијаху.

"Или ће бити мир са Хамасом или мир са Израелом, не можете имати оба. Хамас није прихватио минималне захтеве међународне заједнице и не само да не признаје Израел и потписане споразуме, него не одустаје од тероризма", рекао је Нетанијаху.

Међународна заједница бојкотује Хамас, а да би обновила дијалог са тим покретом тражи да он призна Израел и потписане споразуме и да одустане од сваког облика насиља.

Израелско-палестински мировни преговори прекинути су од септембра 2010. године. Серија од пет сусрета у Јордану одржаних с циљем да се испита могућност обнове преговора завршени су 25. јануара без опипљивих резултата.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи